11 nov Paradicsomos tart
Egyszerű franciás recept karamellizált hagymával, sajtkedvelő ínyenceknek.
Hozzávalók
4 evőkanál vaj
2 egész nagy hagyma, félbevágva és vékonyra szeletelve
Só és bors, ízlés szerint
2 egész, boltban vásárolt pitetészta
1 1/2 bögre reszelt sajt
1/4 bögre reszelt parmezán
1/4 bögre reszelt gruyère (vagy svájci) sajt
Legalább 3 cherry paradicsom (sárga vagy piros), megmosva és megszárítva
1 egész tojás
1/4 bögre tej
apróra vágott bazsalikom
Elkészítés
Előmelegített serpenyőbe (közepes vagy alacsony hőfokon) helyezzük be, majd kevergessük a vajat, a hagymát, a sót és a borsot, amíg a hagyma megpuhul és mély aranybarna lesz, majd tegyük félre a serpenyőt. Közben melegítsük elő a sütőt 250°C-ra.
A pitetésztákat nyomkodjuk össze egy golyóvá, gyúrjuk át egy kicsit, hogy összeérjenek, majd sodorjuk ki egy nagy, vékony tésztává. Fektessük egy sekély tepsibe, majd szórjuk rá a sajtokat, a karamellizált hagymát, végül szórjuk rá a paradicsomot.
Keverjünk össze tojást és tejet egy kis tálban, és kenjük be vele a tészta szélét. Sütőben süssük 20-22 percig, közben figyeljünk, hogy a kéreg ne égjen meg. (A paradicsomnak szét kell kezdenie pattogni, és a héján sötét/pörkölt részeknek kell lenniük, a héjnak pedig mély aranybarnára kell sülnie.) Ha a kéreg túl gyorsan barnul, csökkentsük a hőfokot 200°C-ra
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk állni 5 percig. Szórjuk meg a tetejét a bazsalikommal. Négyzetekre vágva tálaljuk.