Paradicsom passata recept: hogyan készítsük el a klasszikus olasz szószt?

Próbálja ki, hogyan készíthet saját paradicsomos passata szószt ezzel az egyszerű recepttel, amely tökéletesen alkalmas tésztához adva egy gyors hétköznapi vacsorához.

Hozzávalók:

5 kg érett piros paradicsom, megmosva, félbevágva

500 g hagyma, apróra vágva

1 fej fokhagyma, gerezdek szétválasztva, meghámozva, összenyomva

1/2 csésze (125 ml) olívaolaj

1 csokor bazsalikom, levelek megtépve

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kenjünk ki 2 tepsit, és béleljük ki sütőpapírral.

2. A paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát egyenletesen terítsük szét az előkészített tepsiben, majd fűszerezzük 1 evőkanál sópehellyel és 1 teáskanál frissen őrölt fekete borssal. Osszuk el az olajat egyenletesen a tepsik között, és forgassuk össze. Süssük 45 percig, félidőben megcserélve a tepsiket, hogy a paradicsom megráncosodjon, a hagyma pedig megpuhuljon. Tegyük félre 30 percre hűlni, majd keverjük össze a bazsalikommal.

3. A paradicsomos keveréket passzírozzuk át egy szűrőn, vagy nejlonszitán úgy, hogy a lehető legtöbb levet kinyerjük belőle. A megmaradt magokat és héjakat tegyük félre a paradicsomkonzervhez.

4.Sterilizáljuk az üvegeket és a fedeleket, és öntsük a szószt a forró üvegekbe. Kopogtassuk az üvegeket egy munkafelületre, és egy tiszta késsel futtassuk körbe a belsejüket, hogy eltávolítsuk a légbuborékokat. Törölje le az üvegek peremét papírtörlővel, és zárja le.

5.Béleljük ki egy nagy lábas alját (elég mélynek kell lennie ahhoz, hogy az üvegek víz alá merülhessenek) egy konyharuhával, és tegyük bele az üvegeket, (ha szükséges több részletben) ügyelve arra, hogy ne érjenek hozzá az edény oldalához, vagy egymáshoz.

6. Nagyjából állítsa a víz hőmérsékletét az üvegek hőmérsékletéhez (ez megakadályozza, hogy az üvegek összetörjenek a víz hozzáadásakor), és öntsön annyi vizet, hogy teljesen ellepje az üvegeket. Közepes lángon lassan forraljuk fel. Forraljuk 40 percig, vagy amíg az üvegek fedele felpúposodik, ehhez szükség esetén további forró vizet is hozzá kell adni, hogy az üvegek mindig teljesen víz alatt legyenek, és domborúvá válik. Egy hőálló kancsó segítségével óvatosan vegyen ki annyi vizet a fazékból, hogy az üvegeket óvatosan ki tudja venni a vízből sütőkesztyű vagy vastag konyharuha segítségével. Tegye félre szobahőmérsékleten egy éjszakára.

7. Másnap az üvegek fedelének homorúnak kell lennie, ami megerősíti, hogy vákuumzároltak. Ha a fedelek nem homorúak, a passatát hűtve kell tárolni, és 2 héten belül fel kell használni. A lezárt üvegek hűvös, sötét helyen akár 1 évig is tárolhatók.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás