Paprika

A burgonyafélékhez tartozó egyéves növény Brazíliából származik. A közép- és dél-amerikai indiánok már ősidők óta termesztik, míg Európában csak az Újvilág felfedezéskor került be. Hazánkba a törökök közvetítésével érkezett, ezután terjedt el elsősorban a bolgár kertészek munkája révén, mint étkezési ”zöld” paprika. Étkezési paprika fajtáink a hazai ízlésnek megfelelően sárgásfehérek, színüket feldolgozás után is megtartják. A magyarországi paprikanemesítés sikerességét mutatja, hogy az évek alatt világhírre tett szert, hazánkban pedig az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldség.

Szent-Györgyi Albert az 1930-as években a Szeged környékén termesztett paprikából nyerte ki először C- vitamint (más néven aszkorbinsav), melynek felfedezését Nobel-díjjal ismerte el a tudóstársadalom. Táplálkozási jelentőségét a nagy biológiai érték adja, egy darab zöldpaprika elfogyasztásával pótolhatjuk egész napi C-vitamin-igényünket.

Tudj meg többet róla

A zöldpaprika a paradicsom mellett másik legfontosabb zöldségfajtánk. 50-60 gramm zöldpaprika elfogyasztása fedezi egész napi C-vitamin-igényünket. A színes húsú papri

A zöldpaprika a paradicsom mellett másik legfontosabb zöldségfajtánk.

50-60 gramm zöldpaprika elfogyasztása fedezi egész napi C-vitamin-igényünket. A színes húsú paprikák általában némileg több vitamint tartalmaznak. A paprika a főzéssel ellentétben savanyítás során is megőrzi vitamintartalmának jelentős részét.

 

 

Tápérték 100 g paprikában

Fehérje

1,2 g

Szénhidrát

3 g

C-vitamin

120 mg

Energia (kalória)

20

 

  • paprika

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás