Padlizsánsaláta

A meleg padlizsán saláta a mediterrán ízeket varázsolja az asztalunkra. Egy könnyen elkészíthető étel, amelynek felhasználása változatos – lehet vegetáriánus főétel, köret, szendvics pástétom, pizza vagy crostini feltét. Ráadásul egészséges is.

Hozzávalók:

  •     1 nagy padlizsán  (kb 40 dkg)
  •     4 gerezd fokhagyma
  •     1 lilahagyma
  •     5 ek olívaolaj
  •     1 tk római kömény
  •     2 ek fenyőmag
  •     2 ek mazsola
  •     2 közepes paradicsom
  •     2 tk cukor (vagy 1 tk fruktóz)
  •     3 ek vörösbor ecet
  •     Menta  levelek

Előkészületek
    A padlizsánt 2cm-es kockákra vágjuk, a fokhagyma gerezdeket és a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, a paradicsomokat durván feldaraboljuk, a fűszereket kimérjük.

Elkészítés
    2 ek olívaolajban, alacsony hőmérsékleten, a hagyma és fokhagyma szeleteket megpuhítjuk, majd átöntjük egy hőálló tálba.
    A serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, feljebb állítjuk a hőmérsékletet, és 3 ek olajban, állandó kevergetés közben puhára sütjük a padlizsán kockákat. Amikor kezdenek barnulni, hozzáadjuk a római köményt, fenyőmagot, mazsolát és 1-2 percig tovább sütjük.
    Visszaöntjük a sült hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsom darabokat. 2-3 percig sütjük. Megszórjuk  a cukorral, leöntjük a vörösbor ecettel. Alaposan elkeverjük. Lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
    Langyosan tálaljuk – tálalás előtt menta levelekkel megszórjuk.

Tippek
    Tálaljuk mediterrán jellegű grillezett, sült húsok mellé – különösen passzol a bárányhúshoz (pl sült bárány szeletek).
    Fogyaszthatjuk meleg salátaként is (rukkola leveleken), pirítóssal, friss péksüteménnyel.
    Kombinálhatjuk főtt tésztával vagy párolt rizzsel is – egyből van egy remek, kiadós gyors vacsoránk!
    A cukor kihagyható vagy helyettesíthető mézzel, juharsziruppal stb.
    A maradék könnyen felhasználható –  lehet szendvics feltét (esetleg össze is turmixolhatjuk pástétommá!) vagy pizza feltétként is remekül megfelel. Pizza tippek>>
    A meleg padlizsán saláta nem csupán finom, de a cukormenetes változata kimondottan egészséges is!

Forrás: www.tutitippek.hu 

Tags:


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás