25 jún Padlizsánsaláta
A meleg padlizsán saláta a mediterrán ízeket varázsolja az asztalunkra. Egy könnyen elkészíthető étel, amelynek felhasználása változatos – lehet vegetáriánus főétel, köret, szendvics pástétom, pizza vagy crostini feltét. Ráadásul egészséges is.
Hozzávalók:
- 1 nagy padlizsán (kb 40 dkg)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 lilahagyma
- 5 ek olívaolaj
- 1 tk római kömény
- 2 ek fenyőmag
- 2 ek mazsola
- 2 közepes paradicsom
- 2 tk cukor (vagy 1 tk fruktóz)
- 3 ek vörösbor ecet
- Menta levelek
Előkészületek
A padlizsánt 2cm-es kockákra vágjuk, a fokhagyma gerezdeket és a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, a paradicsomokat durván feldaraboljuk, a fűszereket kimérjük.
Elkészítés
2 ek olívaolajban, alacsony hőmérsékleten, a hagyma és fokhagyma szeleteket megpuhítjuk, majd átöntjük egy hőálló tálba.
A serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, feljebb állítjuk a hőmérsékletet, és 3 ek olajban, állandó kevergetés közben puhára sütjük a padlizsán kockákat. Amikor kezdenek barnulni, hozzáadjuk a római köményt, fenyőmagot, mazsolát és 1-2 percig tovább sütjük.
Visszaöntjük a sült hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsom darabokat. 2-3 percig sütjük. Megszórjuk a cukorral, leöntjük a vörösbor ecettel. Alaposan elkeverjük. Lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
Langyosan tálaljuk – tálalás előtt menta levelekkel megszórjuk.
Tippek
Tálaljuk mediterrán jellegű grillezett, sült húsok mellé – különösen passzol a bárányhúshoz (pl sült bárány szeletek).
Fogyaszthatjuk meleg salátaként is (rukkola leveleken), pirítóssal, friss péksüteménnyel.
Kombinálhatjuk főtt tésztával vagy párolt rizzsel is – egyből van egy remek, kiadós gyors vacsoránk!
A cukor kihagyható vagy helyettesíthető mézzel, juharsziruppal stb.
A maradék könnyen felhasználható – lehet szendvics feltét (esetleg össze is turmixolhatjuk pástétommá!) vagy pizza feltétként is remekül megfelel. Pizza tippek>>
A meleg padlizsán saláta nem csupán finom, de a cukormenetes változata kimondottan egészséges is!
Forrás: www.tutitippek.hu