Padlizsán Zöldségek és gyümölcsök

Padlizsán

A tojásgyümölcs, más néven padlizsán erősen tüskés termésű ősi típusa a mai India területén alakult ki, de termeszteni csak később, Kr.e. 1500 körül kezdték keseredés-mentes változatát.

A padlizsán őse Indiában alakult ki és az V. században került át Kínába, amely napjainkig a padlizsántermesztés világelsője. Európába a spanyolok hozták, hazánkba viszont a Balkánon át került be, török közvetítéssel, ezért is nevezik manapság is törökparadicsomnak. Magyarországon vetésterülete kb. 5-600 Ha.

 

[pic:padlizsan1.jpg]

 

Miért fogyasszuk?

A padlizsán víztartalma jelentős, kb. 90%, ebből következően energiatartalma kicsi. Szénhidráttartalma egyaránt alacsony, ezért cukorbetegek számára is jó szívvel ajánlható zöldségféle. A padlizsán jelentős C-vitamin-forrás, 100g-ban a napi szükséges bevitel fele megtalálható. Ezen kívül számottevő káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Padlizsánt azonban nem csak kitűnő íze és tápértéke miatt érdemes fogyasztani, hanem mert enzimtartalma csökkenti egyes rákkeltő anyagok hatását, a benne található fenolsavak védik a sejteket a szabad gyököktől. Emésztőszervi, vese, máj megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorfekély, gyomorsav-túltengés esetén.

Szárazanyag 8,0 g

Energia 109,0 kJ

Szénhidrát 7,0 g

Fehérje 1,6 g

Olaj 0,2 g

Rost 1,0 g

Kalcium 22,0 mg

Vas 0,9 mg

Magnézium 16,0 mg

Foszfor 25,0 mg

B1-vitamin (thiamin) 0,08 mg

B2-vitamin (riboflavin) 0,07 mg

Nikotinsav, PP-vitamin (niacin) 0,7 mg

C-vitamin (aszkorbinsav) 6,0 mg

 

Fajták

A termesztett fajták alakja és színe igen változatos lehet, de a hazánkban elterjedt típusok többnyire lila színűek és megnyúlt tojás vagy inkább gömbölyded alakúak. Ismertebb fajtái: Kecskeméti Lila, Kecskeméti 198, Madonna. Első kettőt Magyarországon nemesítették.

Kecskeméti lila. A növény 60–70 cm magas, levelei kissé hullámosak, virágai halványlilák, termése ovális körte alakú, sötétlila színű. A terméshús halvány krémszínű, közvetlenül a héj alatt zöldes árnyalatú. Korai fajta, termőképessége nem nagy.

Kecskeméti 198. A növény 40–50 cm magasra nő, laza állású. A levelek lilászöldek, enyhén szőrözött felületűek, virágai rózsaszínűek. A termés gömb alakú, héjszíne mélybordó, a terméshús közvetlenül a héj alatt zöldes-, másutt sárgásfehér. Jobban terem, ezért elsősorban tömegtermesztésre, ipari felhasználásra termesztik.

 

Összeállította: Ferencz Anita FruitVeB

 

  • padlizsán

Mi a véleményed?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás