Nyers hagyma: áldás vagy átok?

A hagyma évszázadok óta az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában, mégis sokan ódzkodnak tőle nyersen. Erős íze és szúrós illata mellett ugyanis nemcsak jótékony hatásai vannak, hanem kellemetlen mellékhatásai is lehetnek.

A nyers hagyma igazi természetes gyógyszer: antibakteriális és fertőtlenítő ereje segít a szervezetnek a kórokozók elleni harcban, miközben serkenti a vesék működését és elősegíti a méreganyagok kiürülését. Régóta ismert, hogy kedvezően hat a vércukorszintre, ezért a cukorbetegek étrendjében is fontos szerepet játszhat. A szív- és érrendszer számára is hasznos, hiszen csökkenti a koleszterinszintet, mérsékli a vér sűrűségét, és ezzel együtt a szívroham vagy a stroke kockázatát. Nem véletlen, hogy a hagymát gyakran emlegetik természetes vértisztítóként, amely az ízületi gyulladásoktól kezdve a köszvényen át egészen az izomfájdalmakig sokféle panaszt enyhíthet.

A légutakra gyakorolt hatása sem elhanyagolható: baktériumölő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt régóta használják megfázás és köhögés idején. Már a múlt század közepén kimutatták, hogy a hagyma segíthet a sebek gyógyulásában, sőt egy 2015-ös kutatás szerint heti három adag nyers hagyma harminc százalékkal csökkentheti a gégerák kialakulásának esélyét. Nem véletlen, hogy sokan salátákban vagy szendvicsekben nyersen fogyasztják, hiszen így őrzi meg legjobban hatóanyagait.

Azonban nem mindenki számára ajánlott. Akik gyomorhuruttal, fekéllyel vagy irritábilis bél szindrómával küzdenek, jobb, ha kerülik, mert fokozhatja a tüneteket. A túlzott fogyasztás gyomorégést, refluxot, kellemetlen leheletet és allergiás reakciókat okozhat, különösen azoknál, akik már eleve érzékenyek a liliomfélékre. Érdemes tehát mértéket tartani: egy kisebb fej nyersen még jótékony lehet, de nagyobb mennyiség már megterhelheti az emésztést.

A hagyma élvezetesebbé és könnyebben emészthetővé tehető, ha friss fűszerekkel párosítjuk. A petrezselyem, a menta vagy a bazsalikom nemcsak ízben egészíti ki, hanem segít csökkenteni a kellemetlen utóhatásokat is. Így a hagyma nem ellenség, hanem barát lehet az asztalon, ha okosan és mértékkel fogyasztjuk.

Összességében a nyers hagyma kettős arcát mutatja: egyszerre erősíti az immunrendszert, védi a szívet és tisztítja a vért, ugyanakkor túlzott mennyiségben kellemetlen tüneteket okozhat. A titok a mértékletességben rejlik, hiszen így élvezhetjük minden előnyét anélkül, hogy megfizetnénk az árát a gyomorégés vagy a rossz közérzet formájában.

Forrás: Cosa provoca la cipolla cruda? Overview of Health Benefits of Onions. Associazione Percorsi di Vita



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás