08 szept Népszerű őszi gyümölcseink: A szőlő
A bogyós gyümölcsűek családjába tartozó szőlő a legrégebben termesztett gyümölcseink közé tartozik. A szőlőnek számtalan színű és ízű, bogyónagyságú fajtája ismert.
5 fontos tény a szőlőről:
- A szőlő héjában és magjában kivaló antioxidánsok és ásványi anyagok találhatók.
- Vitaminok közül kiemelendő B1-, B2-, C-, és K-vitamin, biotin, folsav, valamint béta karotin tartalma; az ásványi anyagok közül jelentősebb mennyiségben tartalmaz foszfort, magnéziumot, káliumot, valamint cinket.
- A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést.
- Kiemelkedő cukortartalma miatt az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcs, melyből kifolyólag cukorbetegek számára fogyasztása a mindennapok során nem javasolt. (Fogyasztása cukorbetegek számára leginkább hipoglikémiás állapotban ajánlott, mivel magas glikémiás indexe miatt azonnal kiváltja az inzulinválaszt.)
- Magas rosttartalma révén pozitív hatással bír az emésztőrendszerre.
Érdekesség:
A gyümölcs héjában található úgynevezett szaponin csökkenti a gyulladásos folyamatokat, valamint képes megkötni a vér koleszterin tartalmának egy részét is, ezáltal gátolva annak felszívódását.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus