17 aug Narancs-sütőtök lekvár
Kitűnően felhasználható sütemények ízesítésére, kenhetjük kukoricás kenyérre, vagy adhatjuk szószként sült kacsahús mellé.
Hozzávalók: (6 üveghez)
- 1 kg sütőtök (tisztitott)
- 3 narancs
- 1 dl víz
- 2 tasak zselatinpor
- 1,25 kg cukor
- 1 dkg vaj
Elkészítés:
A sütőtököt kis darabokra vágjuk, és nagy lábasba tesszük. A narancsok levét kinyomjuk, belsejüket kis darabokra vágjuk, és a levükkel együtt a sütőtökhöz adjuk. A vízzel felöntjük, és a forrástól számítva 25 percig rotyogva főzzük, közben a keletkező habot folyamatosan leszedjük. Fakanállal pépesre keverjük. A zselatint 3 evőkanál cukorral összekeverjük, majd a tökhöz adjuk, felforraljuk, és 3 percig kislángon főzzük. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a maradék cukrot és a vajat. Ismét forraljuk 3 percig, majd levesszük a tűzről, és átkeverjük. Befőttesüvegekbe töltjük, azonnal lefedjük, és rátesszük a tetőket.
Kitűnően felhasználható sütemények ízesítésére, kenhetjük kukoricás kenyérre, vagy adhatjuk szószként sült kacsahús mellé.