06 júl Minden, ami dinnye
Magyarországon jelenleg 4000-4200 hektáron termesztik a görögdinnyét, melynek mintegy kétharmada az exportpiacokra kerül. A jelenlegi időjárási viszonyokból kifolyólag, idén a magyar dinnye előreláthatólag leghamarabb július közepén-végén kerülhet a piacokra.
A dinnye az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, ami egyszerre táplálék és folyadékforrás is a szervezet számára. A görögdinnye piros színét a likopin nevű antioxidáns adja, ami számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegség megelőzésében is fontos szerepet játszik
7 érdekes tény a görögdinnyéről:
- A görögdinnye 92%-a víz, ezáltal segít a hidratálásban és kiváló vesetisztító
- A-vitamin tartalmából kifolyólag jót tesz a szemnek és a bőrnek
- C-vitamin tartalma révén erősíti az immunrendszert
- Citrullin tartalma miatt javítja a vérkeringést
- Kálium tartalmának köszönhetően segít a vérnyomás szabályozásában
- Vastartalmából eredően segít, hogy vérünk több oxigént szállíthasson a sejtekhez
- Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően életmódváltás során is bátran fogyasztható
Fontos tudni:
Egyes betegségek esetén a görögdinnye fogyasztására fokozott figyelmet kell fordítani. Azoknál az egyéneknél, akik esetében túl sok kálium található a vérben korlátozni kell a fogyasztást, hiszen ha nem megfelelően dolgozza fel a szervezet a kálium nagyon hamar felhalmozódhat. Fontos továbbá kiemelni, hogy magas víztartalma révén bár kiváló vesetisztító hatású gyümölcs, de magas vérnyomással küzdő egyének esetében a hírtelen elfogyasztott, túl nagy mennyiség megemelheti a vérnyomást.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus