Miért érdemes zöldborsót enni?

A zöldborsó Magyarországon a veteményeskertekben mindenütt megtalálható kedvelt zöldségféle.

Bár fagyasztva egész évben kapható, a frissen szedett zöldborsó élménye évente kétszer is várható: az első, nagyobb hullám május-júniusban, a második szeptember közepén. Különösen magas a magnéziumtartalma, melynek köszönhetően jótékonyan segíti a csontok és az izmok megfelelő egészségét.

Általánosságban elmondható, hogy kalóriatartalma viszonylag magas (100 g = 80-90 kcal), de ettől függetlenül a zöldborsóban számos értékes tápanyag van. Gazdag rost-, C-vitamin-, folsav és különböző B-vitamin-forrás, sőt növényi fehérjetartalma is kiemelkedően magas.

Érdekesség:

A termésmennyiség és a minőség miatt nagyon fontos a legmegfelelőbb betakarítási időpont kiválasztása. Túl korai szedésnél alacsony lesz a termésátlag, viszont zsenge, édes szemeket kapunk, míg a túl kései szedésnél a minőség lesz rossz, kemények, nehezen fővők lesznek a szemek. A szedést követően hűvös helyen tároljuk a feldolgozásig, eltevésnél, gyorsfagyasztásnál törekedjünk arra, hogy két-három órán belül tudjuk feldolgozni.

Készítette: Bálint Anna, dietetikus

Tags:


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás