21 dec Miért együnk salátát?!
A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik nélkülözhetetlen eleme a megfelelő gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A salátafélék friss leveleit tavasz végétől a tél beálltáig élvezhetjük. Talán az egyik legismertebb salátaféle a fejes saláta, de igen ismert továbbá hazánkban a jégsaláta, a madársaláta, az endívia és a római saláta is.
A saláták nem csak finomak, de egészségesek is!
- Kitűnő rostforrások, ezáltal pozitív hatással bírnak az emésztési folyamatokra.
- Magas víztartalmuk révén hozzájárulnak a szervezet folyadékigényének kielégítéséhez.
- Remek vitamin-és ásványianyagforrások.
- Legtöbbjük nátriumban, foszforban és káliumban gazdag.
A saláták felhasználása:
A saláták színben és formában is igen változatosak, valamint a felhasználásuk terén is sok a lehetőség! Bár a salátákat leginkább nyersen fogyasszuk, de nagyszerű ízvilággal rendelkeznek párolva, valamint pirítva is. Ízviláguk tovább bolondítható különféle öntetekkel, továbbá fűszerekkel is.
Készítette: Bálint Anna
Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember