13 nov Melyek az almafogyasztás legfőbb szív-érrendszeri előnyei?
Magas flavonoidtartalma miatt képes az egészséges érfunkciók fenntartására
A magas vérnyomás a koszorúérbetegség egyik legfőbb kockázati tényezője, és számos tanulmány szerint a flavonoidokban gazdag élelmiszerek csökkentik a magas vérnyomás kialakulásálnak kockázatát. A magas vérnyomás kialakulásának elsődleges mechanizmusa feltehetően az endothelialis diszfunkció, amelyet gyakran a biológiailag elérhető nitrogén-oxid (NO), egy értágító anyag csökkenése okoz – ezt képes pótolni a rendszeres almafogyasztás. Összességében a flavonoidokban (különösen az epikatekinben) gazdag alma fogyasztása bizonyítottan diasztolés vérnyomáscsökkenést eredményez.
Az almafogyasztást összefüggésbe hozták az összhalálozás, a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség (és más, anyagcserével kapcsolatos állapotok) csökkent kockázatával. Fontos megjegyezni, hogy míg az egész alma fogyasztása bizonyítottan javítja az érrendszeri funkciókat, különösen a szisztolés vérnyomás csökkenését és a koleszterinszint mérséklését eredményezi, addig az egyéb formában, például almalében fogyasztott almát káros hatásokkal hozták összefüggésbe. Ennek oka a magas fruktóz- és alacsony rosttartalma.
Az alma számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésével hozhatók összefüggésbe. Az alma az emberi szervezet ezen felül több kedvező élettani hatást mutatott ki, köztük az érrendszeri funkciók javulását, valamint az egészséges lipid- és glükózszintek fenntartását.