24 nov Lilahagyma-lekvár
Hozzávalók:
- 4 db lilahagyma
- 3 ek méz
- 3 ek barna cukor
- 3 ek olívaolaj
- só
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk balzsamecet
- 3 dl édes vörösbor
Elkészítés:
A hagymát vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a mézet, majd hozzáadjuk a barna cukrot, és állandó keverés mellett megkaramellizáljuk.
Ezután hozzáadjuk az olívaolajat, és a vékonyra felszeletelt hagymát, majd megszórjuk a sóval, alaposan összekeverjük, és addig pároljuk, amíg kissé összeesik (30-60 perc).
Ezután ízlés szerint megszórjuk őrölt színes borssal és kakukkfűvel, hozzáadjuk a balzsamecetet, majd felöntjük vörösborral. Lefedjük a serpenyőt, majd addig pároljuk, míg a hagyma puhára párolódik, és a bor szinte teljesen elpárolog.
Készítette: Bálint Anna
Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember