Receptek

Kelbimbó – Kelbimbós lasagne

Másfajta lasagne, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók 8 főre:

  •     2 csomag mirelit lasagne tészta
  •     80 dkg darált hús
  •     2-3 hagyma
  •     fél csomag mirelit kelbimbó
  •     fél csomag mirelit brokkoli
  •     kb. 30-40 dkg sajt
  •     5 db tojás
  •     só
  •     bors
  •     ételízesítő
  •     2 evőkanál pirospaprika
  •     oregánó
  •     A fehérmártáshoz:
  •     8 dkg vaj
  •     liszt
  •     tej
  •     ételízesítő
  •     szerecsendió
  •     bors
  •     A tetejére:
  •     sajtszeletek

Elkészítés:
1.) Elkészítjük a húst: egy nagyobb teflonban kevés olajon üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, rátesszük a pirospaprikát, alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a darált húst. A teflont visszatesszük a tűzre és a húst addig pirítjuk, amíg kifehéredik. Sóval, borssal, ételízesítővel, oregánóval fűszerezzük, és egy kis vizet is hozzáadhatunk, hogy hamarabb megpuhuljon. (A levét közben elpárologtatjuk.)
2.) Fehérmártást készítünk: egy nagyobb darab (kb. 8 dkg) vajat megolvasztunk, hozzáadunk annyi lisztet, hogy krémszerű, sűrű, pöfögő masszát kapjunk, majd fokozatosan tejet öntünk hozzá. Habverővel keverjük, hogy nehogy csomós legyen. Annyi tejet öntünk bele, hogy pudingszerű, krémet kapjunk. Elzárjuk alatta a gázt, és ételízesítővel, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
3.) Forró, sós vízben félkeményre főzzük, és lecsepegtetjük a brokkolit és a kelbimbót.
4.) Megfőzzük, megpucoljuk, és tojásvágóval felszeleteljük a tojásokat.
5.) Kivajazunk egy jénait, és beleteszünk 4 db lasagne lapot.
6.) Ráterítjük a hús felét, majd ráteszünk 4 lasagne lapot.
7.) Újabb réteg következik: a tésztán eloszlatjuk a kelbimbó felét, meglocsoljuk a fehérmártással, és megszórjuk reszelt sajttal. Végül lasagne lapokat helyezünk a tetejére.
8.) Most a tojásos réteg következik: a felszeletelt tojásokkal megrakjuk a tésztát, meglocsoljuk a fehérmártással, és megszórjuk reszelt sajttal. Lasagne lapokkal borítjuk be.
9.) A tojásos réteg után újra hús, majd az utolsó, kelbimbós réteg következik. A kelbimbók tetejére kerülnek az utolsó lasagne lapok, rá fehérmártás és sajtszeletek. A maradék fehérmártást locsoljuk a tészta oldalaira, sütés közben majd magába szívja a tészta, és nem fog kiszáradni.
10.) Lefedjük a jénait, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 1 óra alatt pirosra sütjük a lasagnát.

 

Mi a véleményed?