07 szept Kajszibarack – fordított gyümölcstorta
Gyümölcsökkel teli.
Hozzávalók 6 főre
A tésztához:
- 11 dkg olvadt vaj
- 15 dkg cukor
- 1 tk vanília aroma
- 2 tojás
- 21 dkg finomliszt
- 1 1/2 tk sütőpor
- 1/2 kk só
- 125 ml szobahőmérsékletű tej
A gyümölcsös részhez:
- 4 dkg vaj
- 17 dkg barna cukor
- 8 db kajszibarack
- 3-4 db nektarin
- 10 szem málna
- 10 szem cseresznye
Elkészítés
Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra.
25 cm átmérőjű, levehető nyelű, teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a barna cukrot és addig kevergetjük, míg a cukor felolvad és forrni nem kezd. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A gyümölcsöket felszeleteljük és ízlésesen elrendezzük a kihűlt cukros vaj keverékén.
A tésztához összehabosítjük a vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a vanília aromát, egyesével a tojásokat és simára keverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és felét a vajas-tojásos masszához öntjük a tejjel együtt. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a liszt másik felét is.
A tésztát a gyümölcsre öntjük, elsimítjuk a tetejét és 45-60 perc alatt megsütjük. (Ha kész a tészta, szépen elválik a serpenyő falától.)
20 percig hagyjuk hűlni, majd tányérra borítjuk a kész tortát, így a barna cukorban karamellizálódott gyümölcsök szépen a torta tetejére kerülnek.
Forrás: nosalty.hu