Vitaminbiblia

K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldodó vitamin, két fajtája a K1 és K2 vitamin.

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a phillokinon, amely egyben előfordulására is utal (philum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formáját különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, szintetizálják.

A K2 vitamint a vastagbélben egy baktérium termeli, innen a bélfalon át a véráramba jut, ahol a különböző véralvadási faktorok egyikévé alakul. Ezenkívül az egészséges, erős fogak és csontok megőrzéséért felelős fehérjék előállításában is része van. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadionnak nevezünk.

Természetes forrásai:

brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, lucerna, tojássárgája, tej- és tejtermékek, valamint a máj.

Felszívódását segítő tényezők:

A probiotikus joghurt segítve a vastagbélben a szükséges baktériumok elszaporodását, serkenti a szervezet K-vitamin termelését.

Felszívódását gátló tényezők:

  • magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése
  • fájdalomcsillapításra használt aszpirin
  • antibiotikumok

Optimális mennyiség:

Mivel az emberi szervezet a vastagbélben elegendő vitamint állít elő, nem határoztak meg napi bevitelt. A vitamin az ételekben is jelen van, általuk napi 60-80qg K vitamin kerül a szervezetbe. Ez a mennyiség egy adag kelbimbónak felel meg.

Azonban a vastagbélgyulladás, a Chron-betegség K –vitamin –pótlást tesz szükségessé, de ajánlható kiegészítés a menstruáció során sok vért vesztő nőknek, illetve a műtéten átesetteknek.

Hiányállapotok:

  • tartós hasmenés
  • vérzékenység
  • nehezen elálló vérzés

Forrás: www.vitaminsziget.hu

Mi a véleményed?

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás