Hogyan válasszak jó görögdinnyét? -5 tipp a nyerő vételhez

Mindannyian jól ismerhetjük azt a szituációt, amikor a mézédes dinnye vágyában, megállunk egy dinnyeárusnál és a csordultig telt pult látványában, összeszedve minden szakértői gondolatunkat, kiválasztunk egy tökéletesnek vélt dinnyét, majd otthon, az első falatnál derül ki a kiábrándító valóság.

Érett gyümölcsök kiválasztásához minden fajnál megvannak azok a bizonyos jelek, melyre érdemes odafigyelni, ez pedig különösen igaz a görögdinnyénél is. Ma már a nemesítői munkáknak köszönhetően rengeteg fajta dinnyével találkozhatunk, kicsitől a nagyig, csíkostól az egyszínűig, ezért megtalálni a számunkra legmegfelelőbb fajtát és példányt, igényelhet egy kis tapasztalatot.

A következőkben 5 tanáccsal igyekszünk segíteni, hogy jó eséllyel választhassuk ki a lehető legjobb, legérettebb görögdinnyét.

1.Vizsgáljuk meg a kocsányt!

Vásárláskor érdemes megvizsgálni a dinnye kocsányát (kis „szárrész”), ugyanis a teljes érettséget a kocsány elszáradása, valamint az alapi részének a formája tudja jól megmutatni.

Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy a kocsány valóban még a dinnyeföldön száradt el és nem csak egy régen polcon álló összeaszalódott kocsányt látunk, meg kell nézni a dinnyéhez csatlakozó, alapi részt is. Ha a kocsány az alapjában is karcsún, hegeresen száradt össze, apró szőröket nem tartalmaz, akkor lehetünk biztosak az érettségben.

 Ha ez alsó rész kúp alakban száradt össze, vagyis a tárolás alatt vesztette el nedvességét, esetleg még zöld és ép, az azt jelenti, hogy abban a dinnyében nem zárulhatott le az érési folyamat a szüretelés pillanatáig.

Az első fotón bekarikázva látszik, milyen amikor csak a tárolás következtében és kúp alakban aszalódott össze a kocsány. Második rajzolt ábrán pedig jól kivehető, hogy milyen egy a dinnyeföldön elszáradt, alapi részen is összekarcsúcsodó kocsány.

2. Nézzük meg a dinnye talaj felőli, „hasi” oldalát

Egyik legjobb érettségi indikátor, a dinnye hasi oldalán, -vagyis ahol a talajjal érintkezett-  megfigyelhető világosabb folt színezettsége. Minél sárgább, illetve narancssárgához közelítő színű ez a terület, annál édesebb a dinnye. Amennyiben ez a folt halvány, krémszínű, úgy jobb inkább egy másikat választani.

3. Sávozottság és fedőszín

A hagyományos görögdinnyefajtáknál, a csíkozottságnak és a színárnyalatnak is van jelentősége az érettségben.

Éréssel a görögdinnye jellemzően elkezd kivilágosodni, vagyis a zöld sávok, az erős méregzöld színből, halványzöld színt, míg a világos sávok inkább sárgás színt vesznek föl. Éretten továbbá a külső inkább már matt, mintsem élénk és csillogó fényű.

4. Méretkategória legnehezebb példánya

Mindig válasszuk az azonos méretű dinnyék közül, a legnehezebbet! Amikor a mérete ellenére meglepően nehéz egy dinnye, akkor győződhetünk meg arról, hogy friss és lédús, kásásodás még nem indult meg benne.

5. Az elmaradhatatlan kopogtatás

A dinnyevásárlás már-már elengedhetetlen része a kopogtatás élménye, még ha sokszor tanácstalanul is állunk a különböző hangok hallatán. Néhány főszabály tudatában, ugyanakkor valóban segíthet a kopogtatás hangja.

Magas és éles hang, kevesebb vizet tartalmazó érettlenebb-, míg a tompa, „puffogó” hang, a túlérett és kásás dinnyét jelzi. Legjobb eredményt egy tisztán kongó darab kiválasztásával érhetjük el.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás