31 aug Hogyan válasszak jó görögdinnyét? -5 tipp a nyerő vételhez
Mindannyian jól ismerhetjük azt a szituációt, amikor a mézédes dinnye vágyában, megállunk egy dinnyeárusnál és a csordultig telt pult látványában, összeszedve minden szakértői gondolatunkat, kiválasztunk egy tökéletesnek vélt dinnyét, majd otthon, az első falatnál derül ki a kiábrándító valóság.
Érett gyümölcsök kiválasztásához minden fajnál megvannak azok a bizonyos jelek, melyre érdemes odafigyelni, ez pedig különösen igaz a görögdinnyénél is. Ma már a nemesítői munkáknak köszönhetően rengeteg fajta dinnyével találkozhatunk, kicsitől a nagyig, csíkostól az egyszínűig, ezért megtalálni a számunkra legmegfelelőbb fajtát és példányt, igényelhet egy kis tapasztalatot.
A következőkben 5 tanáccsal igyekszünk segíteni, hogy jó eséllyel választhassuk ki a lehető legjobb, legérettebb görögdinnyét.
1.Vizsgáljuk meg a kocsányt!
Vásárláskor érdemes megvizsgálni a dinnye kocsányát (kis „szárrész”), ugyanis a teljes érettséget a kocsány elszáradása, valamint az alapi részének a formája tudja jól megmutatni.
Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy a kocsány valóban még a dinnyeföldön száradt el és nem csak egy régen polcon álló összeaszalódott kocsányt látunk, meg kell nézni a dinnyéhez csatlakozó, alapi részt is. Ha a kocsány az alapjában is karcsún, hegeresen száradt össze, apró szőröket nem tartalmaz, akkor lehetünk biztosak az érettségben.
Ha ez alsó rész kúp alakban száradt össze, vagyis a tárolás alatt vesztette el nedvességét, esetleg még zöld és ép, az azt jelenti, hogy abban a dinnyében nem zárulhatott le az érési folyamat a szüretelés pillanatáig.
Az első fotón bekarikázva látszik, milyen amikor csak a tárolás következtében és kúp alakban aszalódott össze a kocsány. Második rajzolt ábrán pedig jól kivehető, hogy milyen egy a dinnyeföldön elszáradt, alapi részen is összekarcsúcsodó kocsány.
2. Nézzük meg a dinnye talaj felőli, „hasi” oldalát
Egyik legjobb érettségi indikátor, a dinnye hasi oldalán, -vagyis ahol a talajjal érintkezett- megfigyelhető világosabb folt színezettsége. Minél sárgább, illetve narancssárgához közelítő színű ez a terület, annál édesebb a dinnye. Amennyiben ez a folt halvány, krémszínű, úgy jobb inkább egy másikat választani.
3. Sávozottság és fedőszín
A hagyományos görögdinnyefajtáknál, a csíkozottságnak és a színárnyalatnak is van jelentősége az érettségben.
Éréssel a görögdinnye jellemzően elkezd kivilágosodni, vagyis a zöld sávok, az erős méregzöld színből, halványzöld színt, míg a világos sávok inkább sárgás színt vesznek föl. Éretten továbbá a külső inkább már matt, mintsem élénk és csillogó fényű.
4. Méretkategória legnehezebb példánya
Mindig válasszuk az azonos méretű dinnyék közül, a legnehezebbet! Amikor a mérete ellenére meglepően nehéz egy dinnye, akkor győződhetünk meg arról, hogy friss és lédús, kásásodás még nem indult meg benne.
5. Az elmaradhatatlan kopogtatás
A dinnyevásárlás már-már elengedhetetlen része a kopogtatás élménye, még ha sokszor tanácstalanul is állunk a különböző hangok hallatán. Néhány főszabály tudatában, ugyanakkor valóban segíthet a kopogtatás hangja.
Magas és éles hang, kevesebb vizet tartalmazó érettlenebb-, míg a tompa, „puffogó” hang, a túlérett és kásás dinnyét jelzi. Legjobb eredményt egy tisztán kongó darab kiválasztásával érhetjük el.