Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

A COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban két dolgot tehetünk: minimumra csökkentjük a személyes találkozóink számát, illetve erősítjük immunrendszerünket. Az emberi szervezet védekezőképességének erősítése érdekében rendkívül fontos a kiegyensúlyozott, egészséges vegyes táplálkozás, tehát a fehérjék, szénhidrátok és zsírok változatos és kiegyensúlyozott fogyasztása. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitelére is fokozottan figyelni kell. Ezek legkönnyebben a napi rendszerességgel fogyasztott friss és feldolgozott zöldségekkel és gyümölcsökkel jutnak szervezetünkbe. Ezért kiemelten fontos a napi legalább 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása. 

Ilyenkor tél végén – tavasz elején a szervezet „raktárkészletei” lecsökkennek, egyes embereknél akár ki is merülhetnek. Éppen ezért ilyenkor fontos, hogy plusz vitamin, ásványi anyag és nyomelem bevitelről gondoskodjunk. Az immunrendszer megfelelő működésének fenntartása fontos a vírusos betegségek megelőzésében, és az esetlegesen már kialakult tünetek enyhítésében. A szervezet természetes ellenálló képessége javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza az immunrendszer felépítéséhez szükséges teljes értékű fehérjéket, az ásványi anyagok közül pedig cinket, továbbá egyes vitaminokat (C, D, E vitamin).

Vásárláskor válasszuk a hazai termelők termékeit, ezzel segítve a magyar termelőket, akik most is azon dolgoznak, hogy megoldják az ország egészséges élelmiszerrel történő ellátását. Vásároljunk helyi piacokon vagy közvetlenül a helyi termelőktől zöldséget és gyümölcsöt, mert ezek a termékek biztonságosak. A magyar zöldség-gyümölcs tápanyagokban gazdag, egészséges, valamint a rövid szállítási távolság hozzájárul a termékminőség megőrzéséhez.

Tekintsük át, mely növények a leghatékonyabbak az immunerősítésben?

A cink legfontosabb növényi forrásai a különféle olajos magvak és a diófélék. A tökmagban, a szezámmagban és a lenmagban található a legtöbb cink. A tökmag kis mennyiségben is jelentős biológiai értéket képvisel. A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét növeli, hogy a cink mellett magas a magnézium, kálium, E, B és B2 vitamin-tartalma is. 

A dió mellett földimogyorót és a mandulamagot is érdemes fogyasztani. Ezek a termékek E és B2 vitaminban, fehérjében szintén gazdagok. A diófélék folsavat, rostokat, ásványi anyagokat, valamint magnéziumot, foszfort, káliumot, rezet és szelént is tartalmaznak.

A C vitamin fokozza az immunrendszer működését, védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen, segít a fertőzések megelőzésében és kezelésében. A C-vitaminellátásunk érdekében fogyasszunk naponta többször friss vagy fagyasztott gyümölcsöt (pl. fekete ribizli, kivi, alma, citrusfélék) és zöldséget (pl. zöldpaprika, paradicsom, cékla, petrezselyem, brokkoli, kelbimbó, feketeretek, zöld és leveles főzeléknövények stb.). Naponta több alkalommal fogyasszunk frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket! A hagyományosan fogyasztott citrusfélék mellett kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal rendelkezik a homoktövis, emellett a bodzalé, a céklalé, a paradicsomlé, a sárgarépalé, az almalé, a feketeribiszke a meggylé és ezek kombinációinak fogyasztása is ajánlott. A felsorolt termékeket elsősorban nyersen fogyasszuk, mert a C-vitamin hőre bomlik, a főzés során elveszíthetjük kedvező élettani hatását. 

Fokozottan figyeljünk a tisztaságra, a felhasználásra kerülő zöldségeket és gyümölcsöket minden esetben alaposan mossuk meg folyó víz alatt! 

Tudjon meg többet a zöldségekről és gyümölcsökről a 3×3 oldal segítségével! Olvassa a Naponta 3×3 program zöldség- és gyümölcs információit! https://3×3.hu/zoldsegek-es-gyumolcsok/ 




A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás