31 dec Házi almadzsem
Ha a szezonban sok almánk van és szeretnénk tartóssá tenni az ízélményt, készítsünk finom almadzsemmet!
Hozzávalók:
1 kg alma
400 g kristálycukor
4 evőkanál citromlé
2 fahéjrúd
Elkészítés:
1. lépés
Tegyünk egy kistányért a fagyasztóba. (a lekvár állagának teszteléséhez fog kelleni) Az almákat hámozza meg, csumázza ki, majd vágja 1,5 -2 cm-es kockákra
2. lépés
Egy vastag aljú lábasban öntsük fel az almát 360 ml vízzel tegyük bele a fahéjat, majd egyszer felforralva és időnként megkeverve, főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul, és az alma ¼-ére esik össze. (kb. negyed órát vesz igénybe)
3. lépés
Adjuk hozzá a cukrot, mérsékeljük a hőfokot közepesre, és gyakori keverés mellett főzzük, amíg a keverék lekváros és sűrű állagú nem lesz. (kb. 25 perc)
4. lépés
Adjuk hozzá a citromlevet és keverjük jól össze. Pároljuk még 5-7 percig majd ahhoz, hogy teszteljük, hogy a lekvár készen van-e, tegyünk egy kiskanálnyit a bekészített hideg tányérra. Hagyja állni 2 percig, majd húzza végig az ujját a lekváron. Ha megtartja az alakját, akkor készen van! Ha folyósnak vagy vizesnek tűnik, folytassa a főzést.
5. lépés
Amikor a lekvár elérte a kívánt állagot, távolítsa el a fahéjrudakat. Osszuk szét tiszta befőttes üvegekbe, majd lefordított tetővel dunsztba helyezve várja meg, hogy lehüljenek. Felbontás után hűtőben 2 hétig is eláll.