31 dec Gyorsan pirított retek baconnel és mogyoróhagymával
Hozzávalók:
3 szelet szalonna, apróra vágva
350 g retek, negyedelve
6 közepes mogyoróhagyma, negyedelve
2 teáskanál finomra vágott fokhagyma
1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű, plusz még több a díszítéshez
¼ teáskanál só
¼ teáskanál őrölt bors
1 ½ evőkanál almaecet
1 ½ teáskanál vaj
Elkészítés:
Tegye a szalonnát egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon, időnként megforgatva süsse ropogósra, 5-6 percig. Szűrőkanállal tegyük át a szalonnát egy papírtörlővel bélelt tányérra, a szalonnazsírt pedig hagyjuk a serpenyőben. Adjuk hozzá a retket és a mogyoróhagymát majd süssük, amíg az egyik oldalukon enyhén megpirul. (2-3 perc) Kevergetés mellett süssük tovább, amíg minden oldalról megbarnul. (8-10 perc) Adjuk hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet, a sót és a borsot; állandóan kevergetve főzzük, amíg illatos lesz. (kb 1 perc). Vegyük le a tűzről, és keverjük bele az ecetet, a vajat és a félretett szalonnát. Kívánság szerint díszítsük még kakukkfűvel, és azonnal tálaljuk