11 szept Görögdinnyetorta
Különleges nyári desszert, dinnyével, mandulával és erdei gyümölcsökkel.
Hozzávalók 2 adaghoz:
A mandulás réteghez:
75 g mandula
125 g porcukor
5 db tojásfehérje
1 csipet só
A tejszínhabhoz
2 dl habtejszín
2 ek porcukor
A tortához:
0.3 kg görögdinnye (2 szelet)
50 g szeder (6-8 szem)
50 g piros ribizli (fél marék)
1 ek mandulapehely
Elkészítés:
A mandulás réteghez:
Az aprítógépbe szórjuk a mandulát és 75 grammot a porcukorból, majd finomra daráljuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a maradék porcukrot. A mandulás keveréket óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire öntjük.
Elegyengetjük a tepsin a habot, majd 200 fokon 15-20 perc alatt barnára sütjük, és megvárjuk, míg kihűl.
Elkészítjük a tejszínhabot.
A tejszínhabhoz:
A habtejszínt a porcukorral habbá verjük, majd félretesszük.
Összeállítjuk a tortát.
A tortához:
A dinnyéből kb. 3 cm széles karikákat vágunk, majd egy 10 cm átmérőjű körforma segítségével kiszaggatjuk. (A kihűlt mandulás lapnál is ugyanígy járunk el.)
A torta alapja egy dinnyekarika lesz, majd egy réteg tejszínhab jön, utána egy karika mandulás lap, végül még egy réteg tejszínhab. Jöhet a következő dinnyekarika, majd ugyanúgy a többi réteg még egyszer.
A maradék tejszínhabbal körbekenjük a tortát, majd a gyümölcsökkel és mandulapehellyel díszítjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 40×30 cm