Gombás-csirkés pite

Isteni, egyszerűen elkészíthető pite, amit a frissen gyúrt házi tészta tesz igazán csodálatossá. A csirke mellett mi most gombával bolondítottuk meg, de másmilyen zöldségekkel is megpakolhatjátok.

Hozzávalók / 8 adag

Pitetésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • só ízlés szerint
  • 12.5 dkg hideg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 3 ek hideg víz

Töltelékhez:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 35 dkg csirkemell filé
  • 25 dkg gomba
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 15 dkg sajt

Elkészítés

Pitetészta:

  1. Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és a felkockázott, hideg vajat. Az ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk a vajat a liszttel, vigyázva, nehogy túlmelegítsük tenyerünkkel a tésztát.
  2. A morzsás liszthalom közepébe vájjunk egy kis mélyedést, ide öntjük a tojássárgáját, és nagyjából 3-4 evőkanál vizet. Határozott mozdulatokkal gyúrjunk kemény tésztát – ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. Csomagoljuk be fóliába, és tegyük fél órára a hűtőbe.
  3. A félóra leteltével belisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, majd helyezzük kivajazott-kilisztezett piteformába. Igazgassuk el a szélén, az alját pedig szurkáljuk meg villával, majd tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe 12 percre.

Töltelék:

  1. A gombákat megpucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát lereszeljük, a vöröshagymát finomra aprítjuk.
  2. Egy kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, sózzuk-borsozzuk, és fehérre sütjük. Hozzáadjuk a gombát, és gyakori keverés mellett addig sütjük, amíg a gomba összeesik, és egy kicsit meg is pirul.
  3. Egy közepes méretű keverőtálba öntjük a tojást, a fokhagymát, a mascarponét és a habtejszínt. Sózzuk-borsozzuk, és csomómentesre keverjük.
  4. Beleszórjuk a sajtot, és hozzáadjuk a gombás-csirkés keverékünket is. Összeforgatjuk, majd az elősütött pitetésztára öntjük.
  5. Elegyengetjük a pite töltelékét, és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 35 percre. Amikor letelt, hagyjuk kicsit kihűlni. Tálaláskor szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 26 cm
Tags:


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás