11 szept Gombás-csirkés pite
Posted at 14:01h
in Receptek
Isteni, egyszerűen elkészíthető pite, amit a frissen gyúrt házi tészta tesz igazán csodálatossá. A csirke mellett mi most gombával bolondítottuk meg, de másmilyen zöldségekkel is megpakolhatjátok.
Hozzávalók / 8 adag
Pitetésztához:
- 25 dkg finomliszt
- só ízlés szerint
- 12.5 dkg hideg vaj
- 1 db tojássárgája
- 3 ek hideg víz
Töltelékhez:
- 1 ek olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 35 dkg csirkemell filé
- 25 dkg gomba
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl habtejszín
- 15 dkg sajt
Elkészítés
Pitetészta:
- Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és a felkockázott, hideg vajat. Az ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk a vajat a liszttel, vigyázva, nehogy túlmelegítsük tenyerünkkel a tésztát.
- A morzsás liszthalom közepébe vájjunk egy kis mélyedést, ide öntjük a tojássárgáját, és nagyjából 3-4 evőkanál vizet. Határozott mozdulatokkal gyúrjunk kemény tésztát – ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. Csomagoljuk be fóliába, és tegyük fél órára a hűtőbe.
- A félóra leteltével belisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, majd helyezzük kivajazott-kilisztezett piteformába. Igazgassuk el a szélén, az alját pedig szurkáljuk meg villával, majd tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe 12 percre.
Töltelék:
- A gombákat megpucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát lereszeljük, a vöröshagymát finomra aprítjuk.
- Egy kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, sózzuk-borsozzuk, és fehérre sütjük. Hozzáadjuk a gombát, és gyakori keverés mellett addig sütjük, amíg a gomba összeesik, és egy kicsit meg is pirul.
- Egy közepes méretű keverőtálba öntjük a tojást, a fokhagymát, a mascarponét és a habtejszínt. Sózzuk-borsozzuk, és csomómentesre keverjük.
- Beleszórjuk a sajtot, és hozzáadjuk a gombás-csirkés keverékünket is. Összeforgatjuk, majd az elősütött pitetésztára öntjük.
- Elegyengetjük a pite töltelékét, és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 35 percre. Amikor letelt, hagyjuk kicsit kihűlni. Tálaláskor szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel.
- sütési hőfok: 180°C
- tepsi mérete: 26 cm