31 dec Fűszeres sárgarépa gyümölcskenyér
Hozzávalók:
A tésztához:
350 g sárgarépa (lereszelve)
2 evőkanál citromlé
250 g vaj
250 g barna cukor
1 narancs leve és héja
4 tojás
375g finomliszt (kelttészta vagy sütemény liszt)
1 teáskanál sütőpor
2 teáskanál fahéj
2 evőkanál konyak (nem kötelező)
80 g dió, durvára vágva
150 g arany mazsola
A mázhoz (hozzávetőlegesen)
½ narancs leve (kb.)
350 g szitált porcukor/porcukor (kb.)
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180°-ra. Kenjünk egy nagy gyümölcskenyér formát és szitáljuk be liszttel.
2. Tegyük a reszelt sárgarépát egy tálba, és locsoljuk meg a citromlével, majd keverjük össze.
3. A vajat vágjuk apró darabokra, és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a cukrot, és elektromos habverővel vagy kézzel addig verjük, amíg a vajas keverék kihabosodik.
4. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat a keverékhez. Folytassuk a narancslé, a narancshéj és a brandy hozzáadásával, és alacsony fordulatszámon keverjük tovább.
5. Egy külön tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a fahéjjal. Adjuk hozzá a vajas keveréket és addig keverjük tovább, amíg az összes hozzávaló jól össze nem keveredik.