11 nov Friss paradicsomszósz
A paradicsom tárolásának legkiválóbb módja.
Hozzávalók
2,5 kg paradicsom kimagozva és negyedelve
2 evőkanál sótlan vaj
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 szál friss bazsalikom
Elkészítés
A paradicsomot turmixgépben (szükség szerint szakaszosan) addig turmixoljuk, amíg majdnem sima pépet kapunk. Öntsük egy nagy tálba; körülbelül 10 csésze pürének kell lennie. Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük, amíg illatos nem lesz, de nem sokáig, körülbelül 30 másodpercig. Keverjük bele a paradicsompürét, a sót és a borsot. Forraljuk fel, gyakran kevergetve. Csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, és pároljuk, amíg a mártás a harmadára nem csökken, ez körülbelül 45 perc és 1 óra közötti időt jelent.
Vegyük le az edényt a tűzről, és keverjük bele az olajat és a bazsalikomot. Ízlés szerint sózzuk meg.
Fedjük le és tegyük a paradicsomszószt a hűtőbe akár öt napra is. A szószt légmentesen záródó tárolóedényekbe helyezve akár hat hónapra is lefagyaszthatjuk.