22 szept Folsav
A folsav felelős a vörösvértestek ép formájáért és bizonyos fehérjéket bont a szervezet számára hasznosítható méretűre.
A B vitamincsoportba tartozó vitamin. Létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során. Felelős a vörösvértestek ép formájáért és bizonyos fehérjéket bont a szervezet számára hasznosítható méretűre. Csökkentheti a szívinfarktus kockázatát mivel egy aminosav, a homocisztein szintjét csökkenti. Segíti a vérszegénység gyógyítását.
Természetes forrásai:
Máj, vitaminnal dúsított gabonapehely, kelbimbó, földimogyoró, brokkoli, saláta, fekete szemű bab
Felszívódást segítő tényezők:
- B vitamin csoport többi tagja
Felszívódást gátló tényezők:
- aszpirin
- alkohol
- a nem inzulinfüggő cukorbaj kezelésében alkalmazott biguanidok
- fogamzásgátló tabletták
A gyermekvállalásra készülő nőknek napi 400 mcg folsavkiegészítés ajánlott. Szintén jótékony hatású lehet a kiegészítő a zsírszéklettel járó emésztési rendellenességben szenvedőknek, az 55 év felettieknek, illetve a túl sok alkoholt fogyasztóknak.
Optimális mennyiség:
felnőttek: 400-800 mcg/nap
Hosszabb távon napi 400 mcg, rövid távon napi 600 mcg a legnagyobb adható mennyiség. Hosszabb távon nagy mennyiségben szedve gátolhatja a cink felszívódását.
Forrás: www.vitaminsziget.hu