12 nov Fokozza az edzés utáni regenerációt a mandula
A mandula fehérje- és antioxidáns-tartalma segítheti az izmok regenerációját
A Current Developments in Nutrition folyóiratban jelent meg az a kutatás, amelynek fő megállapítása szerint a mandula rendszeres fogyasztása fokozza az edzés utáni izomregenerációt, valamint segíthet csökkenteni az izomfájdalmat és az izomkárosodást, miközben fokozza az izmok teljesítményét. A vizsgálatban 26 középkorú résztvevő vett részt, akik normál testsúlyúak vagy enyhén túlsúlyosak voltak, és heti egy-négy órát sportoltak. A résztvevőknek nyolc héten keresztül naponta kb. 50 gramm egész nyers mandulát vagy ennek megfelelő tápértékű sótlan perecet kellett fogyasztaniuk. A kezdeti nyolchetes időszakot és az azt követő négyhetes kimosódási szakaszt követően az alanyok egy 30 perces lejtős futópados edzésen vettek részt, amelynek célja a fokozott igénybevétel okozta izomkárosodás előidézése volt, majd ezt követően azonnal megkapták a kijelölt snacket. A mandula vagy perec fogyasztása az edzés után további három napig folytatódott.
A kutatók az izomfájdalmat, a teljesítményt, valamint az izomkárosodás és a gyulladás vérből kimutatható markereit vizsgálták az edzés előtt és azt követően is.
Az eredmények azt mutatták, hogy a mandulát fogyasztó csoportban alacsonyabb volt a kreatin-kináz szintje, az izomkárosodás markerei, és némileg alacsonyabb fájdalomszintről fájdalomról számoltak be, ráadásul ez a csoport az edzés után javuló izomteljesítményt mutatott.
Dr. Mark Kern, a San Diego Állami Egyetem professzora kiemelte, hogy a mandula átfogó tápanyagprofilja, többek közt fehérjetartalma és az antioxidánsok jelenléte biztosíthatja a megfigyelt előnyöket.