Fokozza az edzés utáni regenerációt a mandula

A mandula fehérje- és antioxidáns-tartalma segítheti az izmok regenerációját

A Current Developments in Nutrition folyóiratban jelent meg az a kutatás, amelynek fő megállapítása szerint a mandula rendszeres fogyasztása fokozza az edzés utáni izomregenerációt, valamint segíthet csökkenteni az izomfájdalmat és az izomkárosodást, miközben fokozza az izmok teljesítményét. A vizsgálatban 26 középkorú résztvevő vett részt, akik normál testsúlyúak vagy enyhén túlsúlyosak voltak, és heti egy-négy órát sportoltak. A résztvevőknek nyolc héten keresztül naponta kb. 50 gramm egész nyers mandulát vagy ennek megfelelő tápértékű sótlan perecet kellett fogyasztaniuk. A kezdeti nyolchetes időszakot és az azt követő négyhetes kimosódási szakaszt követően az alanyok egy 30 perces lejtős futópados edzésen vettek részt, amelynek célja a fokozott igénybevétel okozta izomkárosodás előidézése volt, majd ezt követően azonnal megkapták a kijelölt snacket. A mandula vagy perec fogyasztása az edzés után további három napig folytatódott.

A kutatók az izomfájdalmat, a teljesítményt, valamint az izomkárosodás és a gyulladás vérből kimutatható markereit vizsgálták az edzés előtt és azt követően is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a mandulát fogyasztó csoportban alacsonyabb volt a kreatin-kináz szintje, az izomkárosodás markerei, és némileg alacsonyabb fájdalomszintről fájdalomról számoltak be, ráadásul ez a csoport az edzés után javuló izomteljesítményt mutatott.

Dr. Mark Kern, a San Diego Állami Egyetem professzora kiemelte, hogy a mandula átfogó tápanyagprofilja, többek közt fehérjetartalma és az antioxidánsok jelenléte biztosíthatja a megfigyelt előnyöket.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás