Friss hírek

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Fotó: pixabay.com

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Főtt zöldség

  • Maradék főtt leveszöldségből krémlevest készíthetünk egy leveskocka és tejszín felhasználásával. Levesbetétnek mehet bele a száraz kenyérből készült kruton.
  • Levesben főtt zöldségből hamis vadast főzhetünk.
  • A főtt leveszöldség felhasználható zöldséges rizottóhoz, zöldségkroketthez.
  • Ledarálva és tejben áztatott zsemlével összekeverve a főtt zöldséget zöldségfasírtot készíthetünk.
  • A főtt zöldségből némi kreativitással tölteléket készíthetünk omlettekhez, töltött tésztákhoz.
  • A főtt zöldségeket összekeverhetjük maradék burgonyával és megsüthetjük, készíthetünk zöldséges krumplipürét vagy valamilyen tésztaszószhoz is hozzátehetjük.
  • A főtt zöldségekhez készítsünk besamelt, keverjük össze, kanalazzuk kis formákba, majd zsemlemorzsával vagy reszelt sajttal megszórva rövid ideig süssük! 10 perc alatt kész is a csőben sült.
  • A főtt leveszöldséget vágjuk apró kockákra, vegyítsünk közé ugyancsak apróra vágott savanyú uborkát, almát, és az egészet keverjük össze tartármártással – kész a saláta.
Fotó: pixabay.com

Zöldség és gyümölcs

  • A zöldségek héjából, külső leveleiből, száraiból és torzsákból remek zöldségalaplevet főzhetünk kevés sóval, borssal, babérlevéllel (lehet a mélyhűtőben egy dobozban gyűjteni az alapanyagot). A megfőtt alaplevet szűrjük le, tegyük üvegbe/dobozba/zacskóba és fagyasszuk le! De ha az egészet átpasszírozzuk a zöldségkrém is lefagyasztható és ízesítőként vagy krémleves-alapként felhasználható.
  • Ha burgonya, cékla, édesburgonya, illetve alma, körte héját alaposan megmossuk, majd kevés olajjal meglocsolva, sütőpapírral bélelt tepsiben, magas hőfokon megsütjük, kiváló zöldségchipset kapunk.
  • Az ütődött zöldségekből és bebarnult gyümölcsökből napjaink egyik legdivatosabb finomsága, smoothie készíthető.
Fotó: pixabay.com
  • A túlérett banán tökéletesen alkalmas banánkenyér, banános palacsinta vagy turmixok készítésére.
  • A citrusok (citrom, lime, narancs, grapefruit) héját szárítsuk 3-4 napig, majd daráljuk le! Egy tiszta üvegben tárolva kitűnő ízesítő süteményekhez, turmixokhoz, salátákhoz, mártásokhoz.
  • Ha nem szeretjük a szárított citrushéjat, reszeljük le és fagyasszuk be!
  • Citrushéjakat (olíva)olajba áztatva kitűnő salátaolajat kapunk. Ha szép üvegbe tesszük, még ajándéknak is jó.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/2020/01/20/etelt-ne-dobj-ki-zoldseg-gyumolcs

Mi a véleményed?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás