12 nov Egészségügyi érdekességek a szamócáról
Kevesen tudják, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék.
A szamócát nem csak finom ízéért és sokoldalú konyhai felhasználhatóságáért, hanem széles tápanyagprofiljáért is kedvelik, hiszen fogyasztása az immunrendszer, az emésztőrendszer egészsége, a bőr és a kognitív funkciók számára is előnyös.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a szamóca beltartalmi jellemzői között kiemeli a fehérjéket, kalciumot, A- és C-vitamint, vasat, magnéziumot, foszfort, niacint, folsavat és káliumot, így kivételes tápanyagforrásnak minősíti.
A szamóca C-vitamin-tartalomban felülmúlja a citrusféléket: 100 g gyümölcs 88,5 mg-ot tartalmaz, így már napi 150 gramm elfogyasztása is kielégíti a napi C-vitamin-szükségletet, segítve a sejtkárosodás szabályozását és a betegségek megelőzését.
Több tudományos kutatás szerint a szamóca és az áfonya tartós fogyasztása a 70 év feletti felnőtteknél a kognitív hanyatlás csökkenésével jár együtt, és ezt a hatást az antocianidinek és a flavonoidok jelenlétének tulajdonítják.
A szamóca jelentős mennyiségű ellagsavat tartalmaz, egy antioxidáns, rákellenes és antimutagén tulajdonságairól ismert vegyületet. Ezen felül hidratáló és emésztést elősegítő
élelmi rostokban is gazdag, ezzel hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, mivel prebiotikumként szolgál a hasznos baktériumok számára. Magas víztartalma és alacsony kalóriatartalma szintén elősegíti a hidratáltságot és a jóllakottság-érzet kialakulását, vagyis fogyókúrázók számára ideális választás.