Egészségügyi érdekességek a szamócáról

Kevesen tudják, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék.

A szamócát nem csak finom ízéért és sokoldalú konyhai felhasználhatóságáért, hanem széles tápanyagprofiljáért is kedvelik, hiszen fogyasztása az immunrendszer, az emésztőrendszer egészsége, a bőr és a kognitív funkciók számára is előnyös. 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a szamóca beltartalmi jellemzői között kiemeli a fehérjéket, kalciumot, A- és C-vitamint, vasat, magnéziumot, foszfort, niacint, folsavat és káliumot, így kivételes tápanyagforrásnak minősíti.

A szamóca C-vitamin-tartalomban felülmúlja a citrusféléket: 100 g gyümölcs 88,5 mg-ot tartalmaz, így már napi 150 gramm elfogyasztása is kielégíti a napi C-vitamin-szükségletet, segítve a sejtkárosodás szabályozását és a betegségek megelőzését.

Több tudományos kutatás szerint a szamóca és az áfonya tartós fogyasztása a 70 év feletti felnőtteknél a kognitív hanyatlás csökkenésével jár együtt, és ezt a hatást az antocianidinek és a flavonoidok jelenlétének tulajdonítják.

A szamóca jelentős mennyiségű ellagsavat tartalmaz, egy antioxidáns, rákellenes és antimutagén tulajdonságairól ismert vegyületet. Ezen felül hidratáló és emésztést elősegítő

élelmi rostokban is gazdag, ezzel hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, mivel prebiotikumként szolgál a hasznos baktériumok számára. Magas víztartalma és alacsony kalóriatartalma szintén elősegíti a hidratáltságot és a jóllakottság-érzet kialakulását, vagyis fogyókúrázók számára ideális választás.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás