28 jan Édeskömény leves kaporral
Az édeskömény ideális alapanyag gyors és egyszerű levesek készítéséhez. Példa erre a kapros édeskömény krémleves, amely nem csupán különleges, de szuper vitaminbomba lehet a hűvös szezonokban..
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj vagy vaj vagy Rama
- 1 nagy salotta hagyma
- 1 nagy édeskömény
- 20 dkg újkrumpli
- Fél liter alapleves (csirke vagy zöldség)
- 1 nagy maréknyi kapor
Elkészítés
A hagymát felaprítjuk, majd egy lábasban felmelegített olajban puhára sütjük.
Közben a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk. Az édesköményt megmossuk, felaprítjuk.
A zöldségeket a puha hagymához adjuk, 2-3 percig kevergetjük, majd felöntjük az alaplevessel. Felforraljuk, fedő alatt, alacsony hőfokon kb 10 percig rotyogtatjuk.
Amikor a zöldségek puhák, beleszórjuk a felaprított kapor leveleket, botturmixszal vagy mixerben pürésítjük.
Melegen tálaljuk.
Tippek
Tálaljuk friss péksüteménnyel vagy crostini falatokkal.
A turmixot állítsuk a legerősebb fokra, ezzel elég 30-60 másodpercig turmixolni. Ha túl sokáig turmixoljuk, a krumpliban található keményítő kiválik, és a leves túl sűrű és ragadós lesz!
Ha kevesebb alaplevest adunk hozzá, és csak félig pürézzük, akkor egy egészséges főzeléket kapunk!
A kapros édeskömény krémleves szuper egészséges, ideális fogyókúra, diéta alatt (mert sokáig telít – lásd hatásos fogyókúra). Továbbá passzol vegán, vegetáriánus és egészségtudatos étrendekbe.
Forrás: www.tutitippek.hu