Gombafélék Zöldségek és gyümölcsök

D-vitaminos gomba

A termesztett gomba az egyedüli, amely kis mennyiségben D2-vitamint tartalmaz.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években végzett tudományos kutatások több ízben bizonyították, hogy a D-vitamin egy kiváló eszköze az orvostudománynak a különböző rákos megbetegedések elleni harcnak. A rákon túl a megfelelő mennyiségű D-vitamin fogyasztás számos más, súlyos betegség megelőzésének és gyógyításának is hatásos eszköze lehet.

Az egyik kutatásban közel 1200 klimax utáni nőnél vizsgálták a D-vitamin hatását és arra a következtetésre jutottak, hogy a kalciummal kiegészített D-vitamin bevitel több, mint 60%-kal csökkentette a mellrák kialakulásának esélyét.

A világ nagy részén, így Magyarországon is elmondható, hogy a lakosság túlnyomó része súlyos D-vitamin hiányban szenved. Ez a hiánybetegség számos komoly betegség kialakulásának lehet okozója. Ismert, hogy egészen kis napi mennyiségű D-vitamin utánpótlással jelentősen csökkenthető például a következő megbetegedések előfordulása:

  • – csontritkulás,
  • – cukorbetegség,
  • – rákos megbetegedések: pl. vastagbélrák, prosztatarák, mellrák
  • – szív- és érrendszeri problémák,
  • – angolkór,
  • – reumatikus problémák

A szervezetünkből hiányzó D-vitamin pótlása két úton lehetséges: egyrészt a napozással (napi min. 10 perc napfény a testfelület legalább 30%-án), illetve helyes táplálkozással. A legnagyobb mennyiségben a D-vitamint tengeri halakban (lazac, makréla, szardínia, tőkehal), tojássárgájában a marhamájban és természetesen a csiperkegombában találjuk meg.

Mint az elmúlt években kiderült, a csiperkegomba D-vitamin tartalma egy kiváló kutatásnak köszönhetően megsokszorozható. A “zöldségfélék” közül a termesztett gomba az egyedüli, amely kis mennyiségben D2-vitamint és nagyobb mennyiségben ergoszterolt tartalmaz, így UV fény kezelés segítségével a D2vitamin tartalma megsokszorozható. Végeredményben a gombában hasonló folyamat játszódik le, mint a napozáskor a bőrünkben, azaz UV fény hatására D-vitamin keletkezik. Az így keletkező D-vitamin többlet természetes, kémiai szerkezetét tekintve teljesen egyenértékű más növények által szintetizált D2-vitaminnak.Így heti 2-3 alkalommal fogyasztva a gombát jelentős fejlődést érhetünk el a D-vitamin háztartásunkban.

Fogyasszunk tehát sokszor, legalább hetente háromszor, 10 dkg termesztett csiperkegombát és az egészségünk megőrzése érdekében napozzunk tudatosan, illetve fogyasszunk D-vitamin tartalmú állati termékeket és táplálék kiegészítőket! 

 

  • gomba

Mi a véleményed?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás