
02 júl Cikória és körtesaláta
Ősszel és télen általában kihagyjuk a salátát az étrendünkből, pedig sok téli zöldségből, gyümölcsből lehet gyorsan és egyszerűen tuti finom salátákat összeállítani. Példa erre a cikória és körte saláta, amelynek elkészítése csupán 5 perc.
Hozzávalók
- 1 vörös cikória (belga endívia)
- 1 érett körte
- 1 maréknyi rukkola
- 1 maréknyi mogyoró
- Citrom
Öntethez
- 1 ek mogyoróolaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk alma vagy sherry ecet
Elkészítés
Az öntetet elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A cikória végét levágjuk, a leveleket leválasztjuk.
Közben a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk.
A körte magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Kevés citromlevet facsarunk rá, hogy ne barnuljon meg.
A cikória leveleket egy tálban vagy tányéron elrendezzük a körte szeletekkel. Megszórjuk a mogyoróval és rukkola levelekkel. Közvetlenül tálalás előtt az öntettel leöntjük, elkeverjük.
Tippek
A salátát tálalhatjuk formálisan vagy rusztikusan. Az elegáns verzió ideális egy vendégváró vagy ünnepi alkalomra; míg a rusztikus egy családi ebédre, vacsorára.
A saláta vegán, így fogyasztható vegán, vegetáriánus, sok diétás és egészséges étrend keretében. Méregtelenítés alatt is fogyasztható.
Friss körte helyett alkalmazhatunk körte befőttet is.
A saláta feldobható kéksajttal is, persze így már nem marad vegán!
Allergiák: a saláta mogyorót tartalmaz! Mogyoróra érzékenyek dióbéllel vagy magvakkal készítsék el (azzal, amire nem allergiások)!
A cikória és körte saláta remekül kísér őszi, téli sülteket – pl sült csirke, sült pulyka. A fenti adag két-három személyre elegendő. Több főre duplázzuk az adagot!
Forrás: www.tutitippek.hu