02 júl Cikória és körtesaláta
Ősszel és télen általában kihagyjuk a salátát az étrendünkből, pedig sok téli zöldségből, gyümölcsből lehet gyorsan és egyszerűen tuti finom salátákat összeállítani. Példa erre a cikória és körte saláta, amelynek elkészítése csupán 5 perc.
Hozzávalók
- 1 vörös cikória (belga endívia)
 - 1 érett körte
 - 1 maréknyi rukkola
 - 1 maréknyi mogyoró
 - Citrom
 
Öntethez
- 1 ek mogyoróolaj
 - 1 ek olívaolaj
 - 1 tk alma vagy sherry ecet
 
Elkészítés
    Az öntetet elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
    A cikória végét levágjuk, a leveleket leválasztjuk.
    Közben a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk.
    A körte magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Kevés citromlevet facsarunk rá, hogy ne barnuljon meg.
    A cikória leveleket egy tálban vagy tányéron elrendezzük a körte szeletekkel. Megszórjuk a mogyoróval és rukkola levelekkel. Közvetlenül tálalás előtt az öntettel leöntjük, elkeverjük.
Tippek
    A salátát tálalhatjuk formálisan vagy rusztikusan. Az elegáns verzió ideális egy vendégváró vagy ünnepi alkalomra; míg a rusztikus egy családi ebédre, vacsorára.
    A saláta vegán, így fogyasztható vegán, vegetáriánus, sok diétás és egészséges étrend keretében. Méregtelenítés alatt is fogyasztható.
    Friss körte helyett alkalmazhatunk körte befőttet is.
    A saláta feldobható kéksajttal is, persze így már nem marad vegán!
    Allergiák: a saláta mogyorót tartalmaz! Mogyoróra érzékenyek dióbéllel vagy magvakkal készítsék el (azzal, amire nem allergiások)!
    A cikória és körte saláta remekül kísér őszi, téli sülteket – pl sült csirke, sült pulyka. A fenti adag két-három személyre elegendő. Több főre duplázzuk az adagot!
Forrás: www.tutitippek.hu