Céklás tarte

Egy jó tarte feltétje nem csak a már bevált alma vagy körte lehet, hanem ezek helyett egy új ízélményt tapasztalhatunk, ha a céklát választjuk feltétként.

Hozzávalók:

4 db főtt cékla

250 g csomag leveles tészta

75g barnacukor

40g vaj

1 evőkanál méz

tengeri só

egy kis löttyintés sherry ecet

fekete bors

6 szál friss kakukkfű

100 g puha kecskesajt

Elkészítés:

1. Egy kisebb méretű, nehéz serpenyőbe tegyük az aranyszínű porcukrot.

2. Egy közepes méretű hőálló serpenyőbe ötsük bele a cukrot és közepes lángon addig keverjük, amíg feloldódik, majd adjunk hozzá egy nagy csipet sót, a vajat és egy löttyintés sherry ecetet, és folytassuk a kevergetést. A szirup elkezd felhabosodni, de addig keverjük a tűzön, amíg aranybarna nem lesz. Nagyon vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat, használjunk sütőkesztyűt, és ne hagyjuk, hogy a cukor megégjen.

3. Adjunk hozzá egy evőkanál mézet és a kakukkfű leveleinek a felét keverjük bele a tűzről levéve. , vegyük le a tűzről, és keverjük bele. A karamell tetejére díszítésként tegyünk egy hosszú kakukkfűágat.

4. A főtt céklát vágja szép kövér szeletekre, és óvatosan (nehogy megégesse az ujjait) rendezze el a szeleteket kiterítve, spirálisan a serpenyő közepétől kifelé. Használjuk fel az egész céklát, a vékony részeket fedjük be cékladarabokkal. Ízesítsük egy csipetnyi sóval és egy csavart borssal.

5. Enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a kb. 250 g leveles tésztát (a bolti is jó), és ha már annyira kinyújtottuk, hogy befedje a céklát, helyezzük rá, a lelógó széleket pedig hajtsuk be a serpenyőbe

6. Tegyük az egészet 180 °C-ra előmelegített sütőbe körülbelül fél órára, vagy amíg a tészta aranyszínű nem lesz.

7. Tegyünk egy felfordított tányért a serpenyő fölé (nagyobbnak kell lennie, mint a serpenyő), és a kettőt összetartva fordítsuk meg a tésztát. Hagyjuk 30 másodpercet, hogy a karamell nagyrészt a serpenyőből a tányérra folyjon, majd óvatosan rázzuk ki, ha beragadt.

8. Tálalás előtt szórjuk meg kecskesajttal, csöpögtessük le mézzel és szórjuk meg a maradék kakukkfűvel.

Jó étvágyat kívánunk!

Tags:


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás