31 dec Céklás tarte
Egy jó tarte feltétje nem csak a már bevált alma vagy körte lehet, hanem ezek helyett egy új ízélményt tapasztalhatunk, ha a céklát választjuk feltétként.
Hozzávalók:
4 db főtt cékla
250 g csomag leveles tészta
75g barnacukor
40g vaj
1 evőkanál méz
tengeri só
egy kis löttyintés sherry ecet
fekete bors
6 szál friss kakukkfű
100 g puha kecskesajt
Elkészítés:
1. Egy kisebb méretű, nehéz serpenyőbe tegyük az aranyszínű porcukrot.
2. Egy közepes méretű hőálló serpenyőbe ötsük bele a cukrot és közepes lángon addig keverjük, amíg feloldódik, majd adjunk hozzá egy nagy csipet sót, a vajat és egy löttyintés sherry ecetet, és folytassuk a kevergetést. A szirup elkezd felhabosodni, de addig keverjük a tűzön, amíg aranybarna nem lesz. Nagyon vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat, használjunk sütőkesztyűt, és ne hagyjuk, hogy a cukor megégjen.
3. Adjunk hozzá egy evőkanál mézet és a kakukkfű leveleinek a felét keverjük bele a tűzről levéve. , vegyük le a tűzről, és keverjük bele. A karamell tetejére díszítésként tegyünk egy hosszú kakukkfűágat.
4. A főtt céklát vágja szép kövér szeletekre, és óvatosan (nehogy megégesse az ujjait) rendezze el a szeleteket kiterítve, spirálisan a serpenyő közepétől kifelé. Használjuk fel az egész céklát, a vékony részeket fedjük be cékladarabokkal. Ízesítsük egy csipetnyi sóval és egy csavart borssal.
5. Enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a kb. 250 g leveles tésztát (a bolti is jó), és ha már annyira kinyújtottuk, hogy befedje a céklát, helyezzük rá, a lelógó széleket pedig hajtsuk be a serpenyőbe
6. Tegyük az egészet 180 °C-ra előmelegített sütőbe körülbelül fél órára, vagy amíg a tészta aranyszínű nem lesz.
7. Tegyünk egy felfordított tányért a serpenyő fölé (nagyobbnak kell lennie, mint a serpenyő), és a kettőt összetartva fordítsuk meg a tésztát. Hagyjuk 30 másodpercet, hogy a karamell nagyrészt a serpenyőből a tányérra folyjon, majd óvatosan rázzuk ki, ha beragadt.
8. Tálalás előtt szórjuk meg kecskesajttal, csöpögtessük le mézzel és szórjuk meg a maradék kakukkfűvel.
Jó étvágyat kívánunk!