02 jún Birsalma – Birsalmás báránycomb
Mennyei alliteráció.
Hozzávalók:
- 1,8 kg báránycomb (csontos)
- 8 birsalma
- 6 dkg vaj
- 4 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- 2 babérlevél
- 2 zsályalevél
- kakukkfű
- őrölt bors
- só
Elkészítés:
A combot óvatosan kicsontozzuk, és a húst a vajban aranyszínűre pirítjuk. Kivesszük, és a zsiradékot leitatjuk róla. A hagymákat kockákra vágjuk, a visszamaradt zsiradékban és még 2 evőkanál olajban üvegesre pároljuk. Beletesszük a húst, a kakukkfüvet, a babérleveleket és az egész birsalmákat. Sóval, borssal ízesítjük, és a maradék olajjal meglocsoljuk. Lefedjük, és meleg sütőben 7 óráig sütjük. A sütés vége előtt 1 órával a birsalmákat kivesszük, 4-4 részre vágjuk, meghámozzuk, sós vízben 30 percig főzzük. Magházukat kivágva visszatesszük a hús mellé. Amikor kész, a húst tálalótálra rakjuk, és a birsalmákkal körítjük. A sütésből megmaradt levet erős tűzön sűrűre főzzük, ha szükséges, újrafűszerezzük, és a húsra öntjük.