Banán a táplálkozásban

A banán a meleg égövön élő emberek millióinak egyik legfontosabb élelemforrása. A Musa nemzetségbe mintegy 60 faj tartozik.

A vad banán DK-Ázsiából származik, mely a mai termesztett banánfajok őse. A banán (Musa sp.) a Föld legnagyobb mennyiségben termelt trópusi gyümölcse, ez évente 50-60 millió tonna gyümölcsöt jelent. A legnagyobb mennyiség Ázsiában, Dél-Amerikában, ill. Közép-Amerikában terem. A kereskedelmi forgalomban azonban ennek csak mintegy negyede, ötöde jelenik meg gyümölcsbanánként, a többi pedig az ún. főzőbanán. Európában – a mennyiségben maximalizált kereskedelem következtében, mivel egyes európai országoknak is van saját termelésük, és azt az unió erősen védi – éves szinten mintegy 5 millió tonna került piacra. Ezzel a mennyiséggel azonbanaz unió a világ egyik legfontosabb banánpiacának számít.

A banán a meleg égövön élő emberek millióinak egyik legfontosabb élelemforrása. A Musa nemzetségbe mintegy 60 faj tartozik. A banán terméságazata összetett, ún. örvökből áll, és egy örvben 12-18 darab gyümölcsujj található, ezeket az ujjakat fogyasztjuk.

Az európai kereskedelembe kerülő banánt technikai érettség állapotában, zölden takarítják be. A zöld gyümölcsök az érés folyamán fokozatosan megsárgulnak, az utóérés folyamata akár 6 hétig is eltarthat. Az érés folyamán etiléngáz képződik, ezt az elvet hasznosítják a mesterséges érlelés során. Az oxigén koncentrációjának szabályozásával a keményítő cukorrá alakulásának folyamata is befolyásolható, ezáltal is szabályozható az érés. A feldolgozás és fogyasztás igen sok módja ismert, a zöld banánt pl. szárítják, majd banánlisztet készítenek belőle, a fügebanánt aszalják, de sört, ill. alkoholos italt is készítenek banánból. Magyarországon éves szinten mintegy 70-75 ezer tonna banán kerül importálásra, ez a mennyiség átlagosan egy évben 7 kg/fő fogyasztást jelent.
A természetes körülmények között érett banán igen jó táperővel bír, de ilyen Európában sajnos nem kapható, ezért az itthon kapható gyümölccsel óvatosan kell bánni. A szárított banán nem kifogásolható, káros anyagokat gyakorlatilag nem tartalmaz, könnyebben emészthető. A gyümölcsöt gabonafélékkel keverve nem tanácsos fogyasztani, mert könnyen erjedést okoz. Magas keményítőtartalma miatt tisztító étrend részét sem képezheti.

Az alábbi információk a természetes körülmények közt teljesen megérett gyümölcsre vonatkoztatandók. A gyümölcsben valójában bőségesen található kálium (350-400 mg/100 g), magnézium, kalcium, vas, fluor, cink, foszfor, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, B-vitamin, folsav és pektin. A banán a B6-vitaminnak is jó forrása, melyre szüksége a van a szervezetnek a szerotonin képzéséhez. Igen sok benne a lágy, de hatásos étrendi rostanyag, és kiválóan kezelhető vele mindenféle bőrrendellenesség, de különösen a székrekedés, az aranyér, a vastagbélgyulladás, a bélhurut és a hasmenés. Az érett banán ezen kívül még köszvény, gyomorbetegség, vesebetegség, vértisztítás, idegesség, nyugtalanság megszüntetésére is javallt.

Egy átlagos méretű banán 90 kalóriát tartalmaz, laktató, könnyen emészthető, ezért ideálisan alkalmazható a gyermekgyógyászatban is. Az sem elhanyagolandó, hogy az érett banán helyettesítő édességként segít leszokni akár a „csokizásról” is. Nemcsak emésztést könnyítő anyagokat tartalmaz nagy mennyiségben, hanem magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású is. Ráadásul még a boldogság hormonának nevezett antidepresszív szerotonin és dopamin is megtalálható e déligyümölcsben.

Természetesen nyersen fogyasztva a legegészségesebb, s mivel ez nekünk európaiként nem nagyon adatik meg, a mesterségesen érlelt banánt megsütve ajánlatos fogyasztani, ami nagyon finom csemege. Több forrásból is igazolódik az a tény, hogy a mesterségesen érlelt banán fogyasztása nem felhőtlen, pl. a fogszuvasodás okozásáért is nagymértékben felelőssé tehető. Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a banán 10 oC alatt „megfagy”.
 
100 g gyümölcs 375 kJoule energiát tartalmaz, a gyümölcs 74%-a víz, 20%-a szénhidrát, 2%-a rostanyag, 1,2%-a fehérje, 0,8%-a ásványi anyag, 0,5%-a savak és csak 0,2%-a zsír.

Összeállította: Ferencz Anita FruitVeB

 

  • banán


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás