15 aug Az aszalt szilva tápanyagértéke
Tápanyagérték, vitaminok és ásványi anyagok megoszlása.
Csak magvaváló szilvát aszaljunk, mint például a Besztercei vagy a Besztercei muskotály.
Fontos, hogy a szilvát megmossuk, eltávolítva ezzel róla a felső viaszréteget. Az aszalást 50-60 fokon kezdjük, majd emeljük a hőmérsékletet (70-80°C), így az aszalt szilva nem lesz rágós. Aszalás közben forgassuk a gyümölcsöket!
1 kg friss szilvából 35-50 dkg aszalványt készíthetünk.
Tápanyagérték
VÍz
g
30.92
Energia
kcal
240
Energia
kJ
1006
Protein
g
2.18
Zsír
g
0.38
Szénhidrát
g
63.88
Rost
g
7.1
Cukor
g
38.13
Szacharóz
g
0.15
Glükóz-detróz
g
25.46
Fruktóz
g
12.45
Keményítő
g
5.11
Ásványi anyagok
Kalcium (Ca)
mg
43
Vas (Fe)
mg
0.93
Magnézium (Mg)
mg
41
Foszfor (P)
mg
69
Kálium (K)
mg
732
Nátrium (Na)
mg
2
Cink (Zn)
mg
0.44
Réz (Cu)
mg
0.281
Mangán (Mn)
mg
0.299
Fluor (F)
mcg
4.0
Szelén (Se)
mcg
0.3
Vitaminok
C
mg
0.6
Thiamin
mg
0.051
Riboflavin
mg
0.186
Niacin
mg
1.882
Pantotén
mg
0.422
B-6
mg
0.205
B-12
mcg
0.00
A
mcg_RAE
39
Béta-karotin
mcg
394
Lutein
mcg
148
E
mg
0.43
K
mcg
59.5