05 szept Az alma sejtvédő hatása – mi az az oxidatív stressz?
Egy friss kutatás újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az alma nem csupán ízletes gyümölcs, hanem valódi pajzs a szervezet számára. Már egyetlen nagy adag elfogyasztása is képes mérsékelni a sejtekben zajló káros folyamatokat, amelyek hosszú távon komoly betegségekhez vezethetnek.
Az oxidatív stressz fogalma sokak számára idegenül hangzik, pedig mindennapjaink része. Ez az a folyamat, amikor a szervezetben túl sok úgynevezett szabad gyök keletkezik, amelyek megtámadják a sejteket, és károsítják a DNS-t. A szabad gyökök termelődését előidézheti a dohányzás, a légszennyezés, a túlzott napozás, de akár a helytelen táplálkozás is. Ha ezek a káros molekulák elszaporodnak, a test védekező rendszere nehezen tudja megfékezni őket, és idővel olyan betegségekhez vezethetnek, mint a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség vagy akár a daganatos elváltozások.
Egy olasz kutatócsoport által végzett vizsgálatban hat egészséges férfi vett részt, akik először két napig antioxidánsokban szegény étrendet követtek, majd egy alkalommal 600 gramm héjas, piros almát fogyasztottak el. A kutatók a vérmintákból azt figyelték meg, hogy az alma elfogyasztása után három órával a sejtek sokkal ellenállóbbá váltak a hidrogén-peroxid nevű oxidatív anyag káros hatásaival szemben. A DNS-t érő sérülések száma ekkor mintegy 58 százalékkal csökkent, ami látványos javulásnak számít. Bár a hatás fokozatosan visszatért a kiindulási szinthez a következő órákban, az eredmény egyértelműen mutatta, hogy az alma rövid időn belül képes aktiválni a szervezet védelmi mechanizmusait.
Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök, mint az alma, olyan természetes vegyületeket tartalmaznak, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, és ezzel megóvják a sejteket a károsodástól. A vizsgálat során kimutatták, hogy a vér antioxidáns aktivitása szoros összefüggést mutatott a sejtek védettségével: minél magasabb volt az antioxidáns szint, annál kisebb mértékben jelentkeztek a károsodások. Ez a kapcsolat jól érzékelteti, hogy az étrendünk közvetlenül befolyásolja a szervezetünk védekezőképességét.
Az eredmények arra utalnak, hogy az alma fogyasztása nem csupán hosszú távon, hanem már rövid időn belül is képes kedvezően hatni a sejtek egészségére. Bár egyetlen gyümölcs elfogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet, jól mutatja, hogy a mindennapi apró döntéseink – például egy alma tízóraira – komoly szerepet játszhatnak abban, hogy szervezetünk ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben.
Forrás: Maffei, F.; Tarozzi, A.; Carbone, F.; Marchesi, A.; Hrelia, S.; Angeloni, C.; Cantelli Forti, G.; Hrelia, P. (2007). Relevance of apple consumption for protection against oxidative damage induced by hydrogen peroxide in human lymphocytes. British Journal of Nutrition, 97, 921–927. DOI: 10.1017/S0007114507665192.