Az alma, mint antidiabetikum

Az alma, a bogyós gyümölcsök és a tea is csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A Belfast székhelyű Queen’s University kutatóinak cikkét a Nutrition & Diabetes tudományos folyóirat közölte: a tanulmány fő megállapítása, hogy a flavonoidokban gazdag étrend csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Jelenleg a világon 415 millió ember él cukorbetegséggel, és különösen aggasztó, hogy számuk egyre növekszik. A növényi alapú étrend közismerten csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mivel a növények gazdag forrásai a különböző polifenolos vegyületeknek, amelyek különböző biológiai felvehetőséggel és bioaktivitással rendelkeznek. Az eddigi randomizált, kontrollos klinikai vizsgálatokból származó bizonyítékok azt mutatják, hogy a flavonoidok nagyobb mennyiségben történő fogyasztása fokozott inzulinérzékenységgel, csökkent inzulinrezisztenciával és jobb vérzsírprofillal jár együtt.

A most közölt tanulmányban a kutatók a flavonoidokban gazdag étrend és a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása közötti összefüggést vizsgálták egy nagy létszámú brit populációban. A vizsgálatba több mint 113 ezer személyt vontak be, majd statisztikai elemzéseket végeztek, hogy meghatározzák az étrend és a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása közötti összefüggést. Érdekesség, hogy a flavonoidokban gazdag étrend viszonylag magasabb bevitelét figyelték meg a női résztvevők, az idősebb résztvevők, a fizikailag aktív résztvevők és a magasabb iskolai végzettségűek körében. A vizsgálat megállapította, hogy a fekete vagy zöld tea, a bogyós gyümölcsök és az alma nagyobb mértékű fogyasztása 21%-kal, 15%-kal, illetve 12%-kal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás