Avokádó

Zöldség, gyümölcs, gyógynövény.


A babérfélék családjába tartozik, örökzöld növény gyümölcs, zöldség és gyógynövény. Az avokádó Közép-Amerikában honos, már az i. e. 5000 évvel ismerték és fogyasztották. Innen a spanyol gyarmatosítók révén került Európába a 16. században. Fő termőhelyei: Egyesült Államok, Mexikó, Karib-tengeri szigetek, Brazília, Indonézia, Izrael, Új-Zéland, Dél-Afrika.

Zöldség vagy gyümölcs?

Az avokádót gyakran használják zöldségként a konyhában. Gyümölcsként viszont használják desszertek és fagylaltok készítésére. Botanikai szempontból gyümölcsként van meghatározva a növény érett, zamatos magháza miatt, így bogyós gyümölcs. A laikusok szerint a gyümölcs a fán terem, a zöldséget viszont termesztik. Így az avokádó is gyümölcs, mivel fán terem. Továbbá a babérfélék családjába tartozik, ahová többnyire gyümölcsfák is, ezért gyümölcsnek tekinthetjük.

 

 

Miért fogyasszuk?

Az avokádó kiváló antioxidáns, vitaminokban (B, C, E, A), rostban és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium) gazdag. Mindezek miatt hatásos szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, csökkenti a koleszterinszintet, magas olajtartalma miatt a kiszáradt és öregedő bőr jó ellenszere, de segítség ekcéma esetén is. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését, ezért kifejezetten ajánlott fogyasztása idősek és kisgyermekek számára is. Jótékony emésztési problémák esetén. Magjából gyógyszirup készül, amelyet reumatikus betegségek ellen használnak. Alacsony cukortartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

 

Hogyan fogyasszuk?

Az egész évben elérhető avokádót minden esetben nyersen fogyasszuk! Nem szabad megfőzni, mert így keserűvé válik. Éretlenül mérgezőnek számít, héja ehetetlen. Az avokádó színe a világos zöldtől a sötétig sokféle lehet, sőt van lila is! Puha húsa krémes, kissé dióízű kiváló pirítósra, szendvicsekre kenve vagy szeletelve salátákba. Délkelet-Ázsiában az avokádót cukrozva vagy gyümölcslével keverve fogyasztják. Közvetlenül fogyasztás előtt hámozzuk meg, mert húsa hamar megbarnul. Ez ellen citromlével védekezhetünk.

 

Fajtái

Általában hosszúkás alakú, de vannak kerek gyümölcsök is. Körülbelül 500 fajtája létezik, ezek közül a leggyakoribb fajták: Bacon (héja zöld, könnyen hámozható és friss ízű), Fuerte (keményebb héjú, de jól hámozható,gazdag, krémes ízű), Gwen, Haas (lila színű, könnyen felhasználható, hámozható), Pinkerton, Reed és a Zutano. A legtöbben a Haas fajtát részesítik előnyben.

 

Bacon fajta

Haas fajta

Fuerte fajta

 

 

 

  • avokádó


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás