13 nov Angliában csak étrendváltással évi hatezer életet lehetne megmenteni
Kevesebb só és feldolgozott hús, több rost és zöldség-gyümölcs vezetne egészségesebb népességhez.
Az Institute for Health Metrics and Evaluation egy olyan kutatás eredményeit tette közzé, amelyet az Egyesült Királyságban végeztek, amelyben egyrészt a magas testtömegindex (túlsúly és elhízás), valamint bizonyos élelmiszerek alacsony vagy magas fogyasztása miatt fogyatékossággal töltött évek, illetve a halálesetek számát részletezik a teljes populációra vetítve, másrészt matematikai modellek segítségével megjósolták, hogyan befolyásolhatná ezeket a mutatókat, ha az étrend a kevesebb zsírt, cukrot és sót tartalmazó, kevesebb vörös/feldolgozott húst, valamint több rostot, gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend irányába mozdulna el. Az elhízás és a túlsúly, illetve a magas testtömegindex (BMI; body mass index) az Egyesült Királyságban a fogyatékossággal töltött évek (YLD; years living with disability) vezető kockázati tényezője, és a halálozások egyik fő okozója is. Az elhízás számos súlyos egészségi állapottal hozható összefüggésbe, amelyek krónikus szenvedéshez és az életminőség romlásához vezetnek. A 2-es típusú cukorbetegség például számos szövődménnyel jár, beleértve a vesebetegséget és a látáskárosodást. A túlsúly megterheli az ízületeket, ami krónikus fájdalmakhoz, légzési problémákhoz vezethet, amelyek megzavarják az alvást, és pszichológiai problémákat, például alacsony önértékelést és szorongást eredményezhet.
Ezért a kutatók a brit Nemzeti Élelmezési Stratégia részeként négy minimális étrendi változást javasoltak a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának 30%-os növelése, a rostok 50%-os növelése, a magas zsír-, cukor- és/vagy sótartalmú élelmiszerek (HFSS; high fat sugar and/or salt) 25%-os csökkentése és a húsfogyasztás 30%-os csökkentése. Csak a miheztartás végett: a gyümölcs- és zöldségfélék ilyen mértékű fogyasztásnövekedése mindössze napi egy almának, a rosttartalom növelése fél konzervdoboznyi babnak, a HFSS élelmiszerek számának csökkenése egy harmad doboz Pringles chipsnek, a húscsökkentés mértéke pedig kevesebb mint egy szelet szalonnának felel meg.
Ezen elemzés alapján az említett változtatások megvalósítása évente körülbelül 6000 életet menthetne meg, és évente 28 857 évvel csökkenthetné a fogyatékossággal töltött évek számát. Ez 10%-os csökkenést jelentene mind a halálesetek, mind az étrendi kockázati tényezőkből eredő életévek tekintetében. A kutatás során alkalmazott matematikai modellek szerint az YLD-k csökkenéséhez leginkább a vörös húsoktól való elfordulás járult hozzá, főleg a feldolgozott húsfélék fogyasztásának csökkentésével, valamint a gyümölcsök és rostok fogyasztásának növelésével együtt. A halálesetek esetében a legnagyobb előnyös változást a rostbevitel és a gyümölcsök fogyasztásának növelése és a sóbevitel csökkentése jelentette.