Receptek

Ananászos-répás muffin

A legtöbb muffin cukortartalma kimondottan magas, azonban ez a recept egy egészséges verzió, cukorra szinte semmi szükség, mert a gyümölcsök alapvetően édesek.

 

Az ananászos, répás muffin ideális diétázók, és azok számára, akik adnak az alakjukra és az egészségükre..

Hozzávalók

  •     2 tk sütőpor
  •     2 csésze teljeskiőrlésű liszt vagy tönköly liszt
  •     ½ tk őrölt fahéj
  •     ½ tk szódabikarbóna vagy só
  •     2 felvert tojás
  •     1 tk vaníliaesszencia
  •     ¼ csésze méz vagy agavé szirup
  •     1 csésze reszelt sárgarépa
  •     ½ csésze olvasztott margarin vagy növényi olaj
  •     1 csésze tört ananász
  •     ½ csésze mazsola
  •     ½ csésze aprított dióbél

Elkészítés
    A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
    A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával és fahéjjal.
    A felvert tojásokat egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a mézet, vajat és vaníliát. Belekeverjük a répát és az ananászt, majd a lisztes keveréket. Óvatosan beleforgatjuk a dióbél darabokat és a mazsolát.
    Muffinformát kibélelünk papír kosárkákkal, és a mélyedések két-harmadáig megtöltjük a tésztával. A bemelegedett sütőben  20-25 percig barnára sütjük. Rácson hűlni hagyjuk.

Tippek
    A méz lecserélhető fél csésze barna nádcukorra is, de el is hagyható, a sütemény önmagában is édes.
    Ha lehet, friss ananászt alkalmazzunk, de elkészíthető konzervvel is.
    A muffin gazdagítható negyed teáskanál őrölt gyömbérrel vagy szerecsendióval.
    Ha sót adunk a tésztához, alacsonyabb lesz a muffin, ha szódabikarbónát, akkor púposabb.
    Allergiák: dióra allergiások természetesen mellőzzék a diót, lisztérzékenyek alkalmazzanak hajdina vagy rizslisztet (vagy glutén-mentes lisztkeveréket).
    Elkészíthető szilikon muffin formában is, mini, individualista szilikon kosárkák ideálisak gyerekek számára. 
    Az ananászos, répás muffin remekekül passzol tejmenetes, diabetikus, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe. Ideális sütemény egészséges gyerekzsúrra is.

www.tutitippek.hu 

 

  • ananász

Mi a véleményed?