14 nov Almás-körtés rácsos pite
Téli finomság, a gyerekek kedvence.
Hozzávalók
2 darab pitetészta
50g általános liszt
3 alma, meghámozva, fél centi vastag szeletekre vágva
3 körte, meghámozva, fél centi vastag szeletekre vágva.
1/2 citrom leve
50 g kristálycukor
1/4 teáskanál só
1 nagy tojás, felverve
Durva cukor, a felületre szóráshoz
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 250 ̊-ra. Lisztezett felületen nyújtsunk ki 1 darab tésztát kb. 30 centisre a közepétől kifelé haladva. (Szórjunk lisztet a tészta tetejére, ha kicsit túl nedves.) Óvatosan emeljük ki a tésztát egy spatulával, és helyezzük egy 9 hüvelykes piteformába; óvatosan nyomjuk a forma oldalához. Egy nagy tálban keverjük össze az almát, a körtét, a citromlevet, a kristálycukrot, a lisztet és a sót. A másik tésztadarabot lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén kb. 30 centisre, majd vágjuk szét 12 db 2 cm széles csíkra. Öntsük a gyümölcskeveréket a pitetésztára, majd a töltelék tetejére helyezzük rácsszerűen a tésztacsíkokat (egymás alá és fölé fonva, hogy rácsot alkossanak). A csíkok végeit vágjuk le. Kenjük meg a tésztát a felvert tojással, és szórjuk meg a durva cukorral. Fedjük le a tészta szélét fóliacsíkokkal, majd süssük a pitét kb. 25 percig. Vegyük le a fóliát, és folytassuk a sütést, amíg az alma és a körte megpuhul, és a folyadék buborékos lesz (még kb. 50 percig). Tálalás előtt 20 percig hagyjuk hűlni.