Alma

Egy év alatt egy magyar polgár átlagosan nem kevesebb mint 20 kg almát fogyaszt. Nem csoda, hiszen Magyarország almatermelése európai szinten is jelentős A világ minden száz almájából három (ami évente mintegy félmillió tonnára rúg) hazánkban érik. Környezeti adottságaink lehetővé teszik, hogy a legjobb ízű, és küllemében is tetszetős alma teremjen Magyarországon. Az étkezési alma mellett a világ talán legjobb almalé-sűrítményét is hazánkban készítik, ami leginkább a Jonathan fajta túlsúlyának köszönhető. Az alma, mint minden más gyümölcs, tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és élelmi rostokat, ebben tehát nem különbözik sokban más gyümölcsöktől. Van azonban pár kivételesen előnyös tulajdonsága, melyek kiemelik a mezőnyből, és legfontosabb gyümölcsünkké teszik.

Tudj meg többet róla

Hűvös őszi időben egy forró házi almabor, fűszeres, édes ízével visszautasíthatatlan tud lenni. Nem igényel sok törődést az elkészítése, csak öntsük egybe az ö

Egy év alatt egy magyar polgár átlagosan nem kevesebb mint 20 kg almát fogyaszt. Nem csoda, hiszen Magyarország almatermelése európai szinten is jelentős

A világ minden száz almájából három (ami évente mintegy félmillió tonnára rúg) hazánkban érik. Környezeti adottságaink lehetővé teszik, hogy a legjobb ízű, és küllemében is tetszetős alma teremjen Magyarországon. Az étkezési alma mellett a világ talán legjobb almalé-sűrítményét is hazánkban készítik, ami leginkább a Jonathan fajta túlsúlyának köszönhető.

Az alma, mint minden más gyümölcs, tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és élelmi rostokat, ebben tehát nem különbözik sokban más gyümölcsöktől. Van azonban pár kivételesen előnyös tulajdonsága, melyek kiemelik a mezőnyből, és legfontosabb gyümölcsünkké teszik.

Az alma fogyaszthatósága nem idényszerű

Elérhetősége ugyanis nem korlátozódik néhány hetes időszakra, ugyanis kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően az év minden szakában könnyen és viszonylag olcsón megvásárolható, akárcsak a narancsfélék vagy a banán. Fogyasztásának nagyságrendje is a déligyümölcsökéhez hasonlítható, mivel a többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama, és ez az arány a megtermelt és az elfogyasztott mennyiségben is hasonló.

Az alma kúraszerűen alkalmazható

Az almafogyasztás csodálatos mértékben javítja általános egyészségügyi állapotunkat. Nem véletlen a világszerte elterjedt mondás: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!” Rendszeres, egész éves fogyasztása lehetővé teszi, hogy az egészségre kifejtett jótékony hatása folyamatosan érvényesüljön. Nem véletlen, hogy akárcsak régen, úgy némely jelenkori gyógynövényes könyvben is helyet kapott, mint gyógyhatású növény.

  

A csecsemők első gyümölcse

A még kissé ingatag emésztésű csecsemők első gyümölcse az alma, mert bizonyítottan hatásos mind székrekedés, mind hasmenés ellen. Ezt a jótékony tulajdonságát magas pektin-tartalmának köszönheti, mely felnőttkorban is életfogytiglan képes jó kondícióban tartani az emésztőrendszert. Szintén magas pektintartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, ami nagyban csökkenti a leggyakoribb halálozási ok: a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Vitaminok

A legtöbb gyümölcs esetében vitamintartalma a legnagyobb érték. Az alma C-vitamin tartalma csupán közepes. Napi szükségletünknek kb 1/3-át fedezi egy alma, azonban ez a C-vitamin teszi lehetővé, hogy az almában nagy mennyiségben jelen lévő egyéb egészségmegóvó, gyógyhatású anyagok aktívabban fejthessék ki hatásukat.

 

 

Tápérték 100 g almában

Fehérje0,3 gZsír0,4 gSzénhidrát5 g

Vitaminok

E, B1, B2, B6, C

Ásványi anyagok

K, Fe, Mg, CaEnergia (Joule/ kalória)232/55


Ásványi anyagok

Az alma az ásványi anyagok egész garmadáját sorakoztatja föl, igen kiegyensúlyozott módon. Ezek közül a leginkább említésre méltók a kálium, a bór, a cink, a mangán, a fluor, a jód és a szelén. Kálium hatásos magas vérnyomás ellen és fontos az izmok, így a szív egészségéhez, a bór a menopauza után lévő nőknek jelent segítséget az ösztrogén megtartásában, a kalcium a csontok egészségét segíti és a csontritkulás ellen hat, a cink immunstimuláló hatású, kedvező a látás szempontjából, és csökkenti a prosztatabántalmak valószínűségét. A mangán csökkenti a fáradékonyságot, a fluor a fogak romlását mérsékli, a jód pedig a szellemi frisseséget segíti. A szelén különösen jótékony, ugyanis hatékony antioxidánsként lassítja a szövetek öregedését.

Rosttartalom

Az alma rosttartalmának egy harmada pektin, ami igen sokoldalú anyag. Mint már említettük, csökkenti a koleszterinfelszívódást, harmonizálja az emésztést, és csökkenti a vastagbél-daganatok kockázatát. Kedvező hatású cukorbetegség esetén is, mivel a pektin vékonybél falán alkotott bevonata csökkenti a cukor felszívódását is.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok jelentős mértékben semlegesítik a sejteket károsító oxidációs folyamatokat, amik daganatok, agyvérzés és szívpanaszok okozói. Az alma fő antioxidáns alkotórészei: a quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin, amik főleg az alma héjában(!) vannak. Az American Journal of Epidemiology című folyóirat 1997-es számában finn kutatók közzétették hosszú távú, 28 éven át tartó kutatásaik eredményét, mely szerint a rendszeres almafogyasztók körében volt a legkevesebb agyvérzés, szívbetegség, valamint tüdőrák. A hatást az antioxidánsoknak, azok közül is főként a quercetinnek tulajdonítják, márpedig az alma a legjobb quercetin-forrás!
Az alma antioxidánsai ráadásul besgítenek a pektinnek a koleszterin elleni harcban, ugyanis a koleszterin érkárosító hatását egy oxidációs termékének az érfalon való lerakódása okozza.

Egy Wales-ben elvégzett kutatás szerint az alma javítja a tüdőfunkciókat, melynek oka egyelőre nem tisztázott, de egyes szakértők ezt a hatását is az antioxidánsoknak tulajdonítják.
 
Jótékony hatása az egész almának van

Bizonyított tény, hogy az alma számtalan jótékony anyaga külön-külön fele olyan hatékonyak csupán, mint ha egyszerre, alma formában vesszük magunkhoz. Az alma összetevői olyan finom összhangban vannak, egymást erősítve, aminek eredményeképp az összhatásuk többszörösére nő. Ezt az egymást erősítő hatást nevezzük szinergizmusnak.

Az almakészítmények is gyógyhatásúak

Az alma hatóanyagai részben vagy egészben földolgozás alatt is megmaradnak, ezért az almakészítmények fogyasztásánál is számíthatunk a gyümölcs jótékony hatásaira.

A rostos és szűrt ivólevek, aszalványok, a pudingokban használt alma mellett meg kell említeni  az almabort és az almaecetet is. Ezeknél ugyanis az erjesztés során olyan anyagok is keletkeznek, melyek a nyers gyümölcsben eredetileg nem voltak jelen.

Cukortartalom

A nyers alma kalóriatartalma nem több, mint 80 kcal (340 kJ), ami 4-5%-a napi szükségletünknek. Ez főleg a cukortartalomból (8-18%) adódik, aminek a fele könnyen fölszívódó fruktóz, másik fele nehezebben fölszívódó glükóz és szacharóz. Ez az összetétel a cukorfelszívódást a pektinnel karöltve még egyenletesebbé teszi. Ez az ideális energiaütemezés sportolóknál és szellemi tevékenységet végzőknél, tanulóknál egyaránt előnyös.

Fő termőterületek:

1. Dunántúl: Zala-, Vas-, Veszprém-, és Somogy megye
2. Duna-Tisza köze: Bács-, Csongrád- és Pest megye
3. Tiszántúl: Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Hajdú-Bihar- és Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Close

Már június végén, hetekkel más nyári fajták előtt érleli élénkpiros, vékony héjú, fehér húsú, kissé laza szövetű gyümölcseit. Elhúzódó érése különösen kis házikertekben teszi kívánatossá, mivel azonban virágpora gyenge, ezért más korai fajtákkal, Évával, Egri pirossal együtt célszeű ültetni.

Egri piros

Augusztus elejétől érik elég nagy, élénkpiros gyümölcse. Elhúzódó érésű, erős növekedésű, bőven és rendszeresen terem.

Éva

Július második felétől elhúzódva érik. Gömbalakú, középnagy, mélypiros gyümölcsei rendkívül ízletesek, néha „nyári jonathan”-ként is említik. Ez a hazai származású fajta talán a legjobb nyári alma.

Gloster

Október elején szedik, január-áprilisig is eltartható. Starkinghoz hasonló, középnagy gyümölcse sötétvörös. Húsa zöldesfehér, ropogós, kellemes illatú.

Golden Delicious

A világ legelterjedtebb téli almafajtáinak egyike. Október elején szedik, és hűtőházban akár áprilisig is eláll. Hosszú kocsányú, tojásdad, aranysárga gyümölcse rendkívül finom illatú, ízű. A legbővebben és legbiztosabban termő almafajták egyike.

Granny Smith

Későn érő, nagy, gömbölyű, élénkzöld, keményhúsú almafajta.

Idared

Szeptember elején-október végén kezdik szüretelni, egy bő héttel a Jonathan után. Kissé lapított gömb alakú, elég nagy gümölcse világossárga alapszínű, napos oldalán élénkpirossal fedett.

Jonagold

Nagyméretű, sárga alapszínű, anpos oldalán élénkpiros alma, amit a Golden Deliciousaal egy időben szüretelnek. Nagyon ízletes almafajta, ráadásul hűtőházban késő tavaszig is eláll.

Jonathan

Magyarország fő almafajtája.Szeptember közepére érik be, és áprilisig fogyasztható. Középnagy, kissé kúpos alakú, gömbölyded, jellegzetesen piros gyümölcse kitűnő illatú és zamatú, igen közkedvelt. A magyar almatermesztés hírnevét ez a fajta alapozta meg.

Nyári fontos

Augusztus elejétől érő, hatalmas, akár egy fontos (fél kilós) gyümölcsöket hozó rétesalma.

Starking

Szeptember végétől szüretelik, jellegzetesen hosszúkás, dudoros végű, bordás gyümölcse sötétvörös. Íze is jellegzetes, savszegény, édeskés, de rendkívül illatos. Rokonaival -a Red Delicious- fajtakörrel együtt a világ talán legfontosabb almatípusa.

Téli Fehér Kálvil

Szeptember végén szedik, és Karácsony körül szokták fogyasztani ezt a XIX-XX. század fordulója táján az almák királyának tartott fajtát. Nagy, citromsárga, bordázott gyümölcse finoman illatos és zamatos, olvadó húsú. 

Almafajták szüretelési ideje és tárolhatósága        

 

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

Korai almák

Éva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Earlygold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mollies Delicious

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Őszi almák

Gala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonathan klónok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elstar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Téli almák

Starking klónok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonagold és klónjai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Golden Delicious

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gloster 69

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idared

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Granny Smith

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Összeállította: Ferencz Anita

 

  • alma

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás