24 jún Áfonyás zabkása
Hozzávalók:
- 4 ek. aprószemű zabpehely
- 1,5 dl víz
- 8-10 szem friss áfonya
- 1 ek. natúr joghurt
- 1 ek. mandulaforgács
- 1 csipet őrölt fahéj
- (+ízlés szerint eritrit, vagy méz)
Elkészítés:
Az aprószemű zabpelyhet megszórjuk egy csipetnyi fahéjjel, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és 3-4 perc alatt készre főzzük. Miután puhára főtt a kásánk hozzáadjuk a többi hozzávalót, alaposan összekeverjük, majd ízlés szerint tálaljuk.
Érdekesség:
A zab jelentős mennyiségű̋ béta-glükán tartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterin-szintet, valamint magas rosttartalma révén rendkívül pozitív hatással bír az emésztési folyamatokra. Olyan komplex szénhidrátokat tartalmaz, amelyet diétázók, cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. Megfelelő glikémiás-indexének köszönhetően nem emeli meg a vércukorszintet és hosszabb ideig teltségérzetet biztosít. Remek fehérjeforrás, továbbá magas vitamin-és tápanyag tartalommal is rendelkezik.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus