31 dec A sárgarépáról érthetően
A sárgarépa útja napjainkig
A sárgarépa egy kedvelt gyökérzöldség, melyet először Afganisztánban termesztettek Kr. u. 900 körül. A sárgarépa legismertebb színe a narancssárga, de más árnyalatokban is létezik, többek között lila, sárga, piros és fehér színben. Kezdetben a sárgarépa lila vagy citromsárga sárga volt, melyből feltehetően a 15. vagy 16. század körül nemesítették ki a hollandok nemzeti színükhöz hűen a narancssárga változatot.
A legismertebb fajták
Ennek a népszerű és sokoldalú zöldségfélének az íze színétől, méretétől és termőhelyétől függően kissé eltérő lehet. A sárgarépában lévő cukor enyhén édes ízt ad neki, de lehet földes vagy kesernyés íze is. A sárgarépának több fajtája létezik. A gyökér alakja és hossza alapján lehet leginkább megkülönböztetni a főbb típusokat. A leggyakoribb fajták a következők:
Imperator sárgarépa: Hosszú, kúpos csúccsal és kis vállakkal (a felső rész, ahonnan a zöld hajtás kiindul).
Nantes-i sárgarépa: Ezek közepes hosszúságúak és tompa csúcsúak. A házi kertészek körében népszerűek.
Danvers sárgarépa: Nagyok és közepes hosszúságúak.
Chantenay sárgarépa: Rövid karó, nagy vállakkal.
Egyes híresztelések ellenére a bébirépa egyszerűen csak olyan sárgarépa, amelyet még a teljes érettség elérése előtt betakarítanak, így nincs idejük teljes méretük elérésére. Körülbelül 7-9 cm hosszúak és úgy is néznek ki, mint a teljesen kifejlett társaik, csak apróbb változatban. A legtöbb ember által ismert bébirépa viszont az érett sárgarépa darabokra vágásával és aprításával készül.
Táplálkozás szempontjából mindkét fajta bébirépa nagyon hasonló az érett sárgarépához. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és még sok mással, így kiváló kiegészítői az étrendünknek.
Sárgarépa tápértéke és beltartalma
100 gramm sárgarépa tartalmaz:
kalória: 40 kcal
szénhidrát: 8,1 g
rostok: 2,8 g
cukor: 4,7 g
fehérje: 1,2 g
Ásványianyag tartalma 100 gramm sárgarépának:
Kiemelkedő kálium (320 mg), nátrium (65 mg), kálcium (33 mg), foszfor (35 mg) tartalma jó hatással van szervezetünkre.
Vitamintartalma közül legjelentősebb a C-vitamin és az E-vitamin
Sárgarépa egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai:
A sárgarépa rengeteg antioxidánssal rendelkezik, és számos egészségügyi előnnyel jár. Íme a legfontosabbak:
Jót tesz a szemnek és a bőrnek. Ez talán a legismertebb sárgarépa szupererő. Gazdag béta-karotinban, egy olyan vegyületben, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, és amely segít megőrizni a szem egészségét. A béta-karotin segít megvédeni a szemed a naptól, és csökkenti a szürkehályog és más szemproblémák kialakulásának esélyét. Segíti a pigmentsejtek működését
Segíthet a szívnek. Az antioxidánsok a szívünknek is jót tesznek. A sárgarépában lévő kálium segíthet kordában tartani a vérnyomást.
Erősíti az immunrendszert. A sárgarépában lévő C-vitamin segít a szervezetednek az immunrendszered védelmét szolgáló antitestek képzésében. Segít továbbá a vas felvételében és felhasználásában, valamint a fertőzések megelőzésében is.
Csökkenthetik a rák kockázatát. A sárgarépa antioxidánsokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan felveszik a harcot a szervezetedben lévő káros szabad gyökökkel. A szabad gyökök károsítják a sejteket, és valószínűleg hozzájárulnak a rák kialakulásához. A sárgarépában található antioxidánsok két fő típusa a karotinoidok és az antociánok. A karotinoidok adják a sárgarépa narancssárga és sárga színét, míg az antociánok felelősek a vörös és lila színért.
Erősíthetik a csontokat. A sárgarépa kalciumot és K-vitamint tartalmaz, mindkettő fontos a csontok egészségéhez.
Segíthet a fogyásban. A sárgarépa 100 grammonként nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Emellett a sárgarépában lévő rostok segíthetnek jóllakni, így nem eszik annyit, ami összességében csökkenti a kalóriabevitelt és támogatja a fogyást.