13 nov A sárgarépa 6 kedvező élettani hatása
Nem is gondolnánk, hogy ez az egyszerű gyökérzöldség milyen mértékben lehet hasznos a szervezet számára.
A sárgarépa az egyik legkönnyebben beszerezhető zöldség, ráadásul igen sokféleképpen készíthető el – ennél azonban sokkal többet tud nyújt egészségünk védelmében. Átalában még a gyerekek is tisztában vannak azzal, hogy a sárgarépa kedvező hatással van a látásunkra, de számos más előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. Következzen ezek közül a hat legfontosabb:
1. A szem egészsége
Valószínűleg ez a sárgarépa legismertebb táplálkozási előnye, de nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez a zöldségféle a színét részben a béta-karotinnak köszönheti, amely az antioxidánsok karotinoid családjába tartozik. A béta-karotin bizonyítottan segít megelőzni az időskorral összefüggő szembetegségeket, például a makuladegenerációt.
2. Immunrendszer-erősítés
A béta-karotin segít a szervezetben az A-vitamin előállításában is, ami létfontosságú a szervezet védekező rendszerének erősítéséhez, különösen nátha- és influenzaszezonban. Az A-vitamin segít a szervezetünknek megfelelően reagálni a betolakodókra a Journal of Functional Foods 2022-es irodalmi áttekintése szerint. Így már érthető, hogy a sárgarépa miért nélkülözhetetlen összetevője a betegeknek adott leveseknek.
3. Jótékony hatással van a szív egészségére
Az International Journal of Innovative Research in Engineering & Management című folyóiratban 2022-ben megjelent közlemény szerint a sárgarépa védelmet nyújthat a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek ellen – és még a koleszterinszint csökkentésében is segíthet. A zöldségfogyasztás növelése általában véve összefügg a szív egészségének javulásával, és a sárga-piros-narancsszínű zöldségek (mint a sárgarépa) mind kardioprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek, a Nutrients című szaklapban megjelent 2018-as közlemény szerint.
4. A bőr egészsége
Akár ragyogó bőrre vágyik valaki, akár csak azt szeretné, hogy egy karcolás minél előbb begyógyuljon, a sárgarépa segíthet. A Clinical Dermatology című szaklapban 2021-ben megjelent review szerint a már említett karotinoidok – retinol, biotin és likopin – a bőr aktív regenerálásában is tevékeny részt vesznek.
5. Gyulladáscsökkentő hatás
Az olyan tápanyagok, mint az A-vitamin és a béta-karotin segítenek a gyulladás elleni küzdelemben, az élelmi rostokkal és a luteolin nevű antioxidánssal együtt, amelyek szintén megtalálhatóak a sárgarépában. A rostok segítenek megelőzni a krónikus betegségeket, megőrzik a bélrendszer egészségét. Már egy közepes méretű sárgarépa is biztosítja a napi rostbevitelre vonatkozó ajánlás 10%-át. A Nature Scientific Reports című szaklapban megjelent kutatás szerint a luteolin gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a tüdő-, prosztata-, gyomor- és mellrák megelőzésében.
6. Az agy egészségének fenntartása
A luteolin egy másik egészségügyi hatása az agy egészségének megőrzése. A sárgarépa nem csak a memóriát erősíti, de a BioFactors folyóiratban megjelent 2020-as review szerint a kognitív hanyatlás megelőzésében is segíthet.