A retek fogyasztásának rákellenes hatásai

A fűszeres, enyhén csípős ízt adó vegyületek állhatnak a rákellenes hatás mögött.

A retek tele van rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért régóta kedvelt eszköze a házi gyógymódoknak. A legfrissebb kutatások alátámasztják különleges élettani, egészségügyi előnyeit, többek között antidiabetikus- és rákellenes tulajdonságaira is bizonyítékokat találtak.

A retek (Raphanus sativus) keresztesvirágúak családjába tartozó gyökérzöldség, és kevesen tudják, hogy a boltokban szinte mindig kapható piros és fehér változatán kívül lila, sárga, sőt, fekete változatai is vannak

A retek egészségügyi hatásairól szóló tanulmányok egyik ága a zöldség cukorbetegség-ellenes tulajdonságaival foglalkozik, és bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy gazdag antioxidáns-tartalma miatt képes befolyásolni azt az aktív mechanizmust, amely a sejtosztódás során instabil molekulákat, az úgynevezett szabad gyököket távolítja el a szervezetből. A retek fogyasztása elősegítheti a vércukorszint egyensúlyát (hormonok által kiváltott glükóz-homeosztázis), javíthatja az energiaanyagcserét és csökkentheti a glükóz felszívódását a bélben.

További kutatási eredmények szerint állatkísérletek arra utalnak, hogy a retek fogyasztása segíti a máj működését. Ennek okai az antocianin (flavonoidok, amelyek a retek piros színét adják) és a Q10 koenzim (CoQ10, egy antioxidáns, amely a sejtkárosodás és a gyulladás ellen küzd) tartalma.

A közelmúlt egyik legfontosabb felfedezése, hogy a retek potenciálisan rákellenes élelmiszer. A retek rákellenes tulajdonságait az antioxidánsok, például a C-vitamin és más tápanyagok egyedülálló keveréke adja. A retek ízében is érezhető fűszeresség olyan vegyületeknek tulajdonítható, mint a mirozináz, a glükozinolát és az izotiocianát. Ezek a retekben természetesen előforduló anyagok, különösen az izotiocianát, állhatnak a retek potenciális rákellenes tulajdonságai mögött. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a retek olyan rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek a mell- és prosztatarákban szenvedő vagy azok kockázatának kitett emberek számára.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás