A paradicsom kiváló élettani hatásai

Valóságos csodaszer a likopin, de a többi antioxidáns élettani hatása is kedvező.

A paradicsom tele van egy likopinnal, ez adja élénkpiros színét, és segít megvédeni a bogyókat a nap ultraibolya sugaraitól – ugyanígy segíthet megvédeni az emberi szervezet sejtjeit a környezeti károsodástól. A paradicsom jelentős mennyiségű káliumot, B- és E-vitamint és más tápanyagokat is tartalmaz.

A likopin egy antioxidáns – a szabad gyököknek nevezett molekulák ellen harcol, amelyek károsíthatják a sejteket és kedvezőtlen módon befolyásolhatják az immunrendszert. Emiatt a magas likopintartalmú ételek, mint a paradicsom, csökkenthetik a tüdő-, gyomor- vagy prosztatarák kialakulásának valószínűségét. Egyes kutatások szerint a hasnyálmirigy, a vastagbél, a torok, a száj, a mell és a méhnyak megbetegedésének megelőzésében is segíthetnek. A likopin segíthet az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjének, valamint a vérnyomásnak a csökkentésében is. Ez pedig mérsékelheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A paradicsomban található egyéb tápanyagok, mint a B- és E-vitamin, valamint a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok szintén fokozhatják a szív egészségét.

A paradicsomban található lutein és zeaxantin a karotinoidok csoportjába tartozik. Ezek segíthetnek megvédeni a szemet a digitális eszközök, például az okostelefonok és a számítógépek által kibocsátott kék fénytől. Emellett segíthetnek abban is, hogy a szem ne fáradjon el, valamint enyhíthetik a szemfáradtságból eredő fejfájást. Egyes kutatások szerint pedig még a vakság vezető amerikai okának, az időskori makuladegeneráció is kisebb valószínűséggel alakulhat ki.

A paradicsom hasznos lehet az asztmások számára, és segíthet megelőzni a tüdőtágulást. Ennek oka, hogy a likopin, a lutein és a zeaxantin – más antioxidánsok mellett – felveszi a harcot a dohányfüstben lévő káros anyagokkal, amelyek a tüdőtágulás vezető okozói.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás