A hagyományos almáspite receptje

Egy jó almáspitét igazán nem nehéz elkészíteni. Bátran kísérletezhetünk különböző almafajtákkal, kedvenceinkkel, de tanácsos édesebb fajtákat keresni. Az elkészült pitét kínálhatjuk melegen, porcukorral meghintve, vagy vanília fagylalttal, egy finom kávéval bármely napszakban.

Hozzávalók:

(kb. 20 cm-es kerek tortaformához)

250 g Golden Delicious alma, hámozva és magház nélkül

225g finomliszt (kelttésztákhoz, süteményekhez való)

1 teáskanál sütőpor

225 g porcukor

2 nagy tojás

1 teáskanál mandula kivonat

150 g vaj, olvasztott

250 g főzőalma, hámozva és magház nélkül

25 g mandulapehely

fahéj

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 160 Co –ra légkeverés esetén 140 Co –ra pedig, ha gázsütőnk van. Kenjük ki enyhén vajjal a csatos tortaformánkat.

2. Mérjük ki egy tálba a lisztet, a sütőport, a cukrot, a tojást, a mandulakivonatot és az olvasztott vajat. Keverjük jól össze, majd egy percig verjük kicsit fel kézzel.

3. A tésztakeverék felét öntsük az előkészített formába. Vastagon szeletelje fel az almát, és fektesse a tészta tetejére a formában, többnyire középére halmozva. Szórjuk meg enyhén fahéjas porcukorral.  A maradék tésztát óvatosan kanalazzuk az almákra, ügyelve arra, hogy a jól befedje a közepét, mert sütés közben kicsit szét fog oszlani.

4. Szórjuk meg a reszelt mandulával. Süssük az előmelegített sütőben 1¼ – 1½ órán át, amíg aranyszínű nem lesz és el nem válik a forma oldalától.

Tálalás és tárolás: A legjobb melegen tálalni, de előző nap is elkészíthető. Ha pedig későbbre szánja megsütve és kihűtve becsomagolhatja és maximum 3 hónapig lefagyaszthatja.

Tags:
,


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás