A csonthéjas gyümölcsök királynője: a meggy

Magyarországon a meggy termesztésének és fogyasztásának hagyománya van, ennek köszönhetően mi magyarok világviszonylatban is az egyik legnagyobb meggytermelő országnak mondhatjuk magunkat.

A savanykás ízű meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, melyről elmondható, hogy egy igazi vitamin-és ásványianyag bomba. Magas C-vitamin tartalma mellett rengeteg A-, B1-, B2-vitamint és jelentős mennyiségű cinket, kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Fontos kiemelni, hogy a meggy bioaktív anyagokban gazdag gyümölcs, ezáltal egészségvédő hatása is igencsak kiemelkedő.

5 fontos tény a meggyről:

  • Gyulladáscsökkentő
  • Vízhajtó
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Antibakteriális hatású
  • A meggylé fogyasztásával mérsékelhető az izomsérülések kialakulása (pl.: maratoni futók körében)

A bevásárlóközpontok pultjairól ránk mosolygó, nem olcsó trópusi gyümölcsök helyett érdemes tehát a mi „szupergyümölcsünket”, a meggyet választani.

Érdekesség: Ha valaki a nyírfapollenre allergiás, ajánlott tartózkodnia a meggytől, hiszen keresztallergén révén fokozhatja az allergiás tüneteket.

Készítette: Bálint Anna, dietetikus

Tags:


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás