24 jún A csonthéjas gyümölcsök királynője: a meggy
Magyarországon a meggy termesztésének és fogyasztásának hagyománya van, ennek köszönhetően mi magyarok világviszonylatban is az egyik legnagyobb meggytermelő országnak mondhatjuk magunkat.
A savanykás ízű meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, melyről elmondható, hogy egy igazi vitamin-és ásványianyag bomba. Magas C-vitamin tartalma mellett rengeteg A-, B1-, B2-vitamint és jelentős mennyiségű cinket, kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Fontos kiemelni, hogy a meggy bioaktív anyagokban gazdag gyümölcs, ezáltal egészségvédő hatása is igencsak kiemelkedő.
5 fontos tény a meggyről:
- Gyulladáscsökkentő
- Vízhajtó
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Antibakteriális hatású
- A meggylé fogyasztásával mérsékelhető az izomsérülések kialakulása (pl.: maratoni futók körében)
A bevásárlóközpontok pultjairól ránk mosolygó, nem olcsó trópusi gyümölcsök helyett érdemes tehát a mi „szupergyümölcsünket”, a meggyet választani.
Érdekesség: Ha valaki a nyírfapollenre allergiás, ajánlott tartózkodnia a meggytől, hiszen keresztallergén révén fokozhatja az allergiás tüneteket.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus